Vakcinacija
Oliver Bunić
Vakcinacija

Oliver Bunić

Vakcinacija, Foto: Oliver Bunić

Roditelji koji su odbili da vakcinišu svoju decu neka očekuju poštara na vratima! Inspekcija Ministarstva zdravlja podnela je od početka godine, pa do danas 46 prijava protiv tih mama i tata. Prošle godine prijave je dobilo njih 198, iz istog razloga, kaže za „Alo!” dr Zoran Panajotović, pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove.

Objašnjavajući tu donekle novu proceduru za sve roditelje, dr Panajotović navodi da ona počinje u detetovom matičnom domu zdravlja.

Obavezne vakcine

- BCG - protiv tuberkuloze

- Hepatitis B - protiv žutice

- Di-Te-Per - protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja

- Polio - protiv dečje paralize

- Hemofilus tipa B

- MMR - protiv malih boginja, rubeole i zaušaka

- Dom zdravlja šalje dopis roditeljima da su njihova deca spremna za vakcinaciju protiv zaraznih bolesti, a prema obaveznom kalendaru vakcinacije. Ista je praksa kada je reč o revakcinaciji. Roditelj potom može da dođe kod pedijatra sam ili sa detetom, da odbije ili prihvati vakcinaciju. Ukoliko odbije, dečji lekar dužan je da mu predoči sve eventulane štetene posledice takve njegove odluke. Čak i posle toga roditelj može i dalje da zadrži odbijajući stav, ali to onda povlači upisivanje njegove odluke u dokumentaciju, koja se onda šalje sanitarnoj inspekciji - objašnjava dr Panajotović.

Prema njegovim rečima, inspektori, kada dobiju takav dopis, ponovo mole roditelje da dovedu decu na vakcinaciju, objašnjavajući im da je to njihova roditeljska obaveza, a sve u cilju zaštite zdravlja njihove dece.

Opada broj zaštićenih MMR vakcinom

Prema najnovijim podacima, opao je broj dece vakcinisane MMR vakcinom, a najniži je procenat zaštićene dece od malih boginja, rubeole i zaušaka u Nišu, Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Kako nadležni upozoravaju, u Nišu je taj obuhvat 51 odsto, dok je u Beogradu 65 odsto, a da bi se postigao kolektivni imunitet, neophodno je da vakcinacijom bude obuhvaćeno najmanje 95 odsto mališana. To je bitno, kako naglašavaju lekari, jer se tako čuva kolektivni imunitet. Kako su upozorili, vakcinacija je najbolji i najefikasniji način prevencije protiv mnogih zaraznih bolesti, a njenim odbijanjem možemo doći u situaciju da se vrate zaboravljene zarazne bolesti.

 

- Inspektori im ujedno predoče i da su, po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, u obavezi da vakcinišu svoju decu, kao i da mogu da snose posledice ukoliko to odbiju. Roditelj može to da posluša, ali i ne mora. Ukoliko i dalje ne želi da vakciniše decu, tada sledi prijava prekršajnom sudu. Potom sud zakazuje i poziva roditelje na ročišta. Procena sudije je koja će kazna biti propisana. Radi se o novčanim kaznama do 150.000 dinara. Dosad je doneto nekoliko pravosanžnih presuda, u kojima su ili samo izrečene opomene, ili su izrečene minimalne kazne, u iznosu od 5.000 dinara. Roditelj ne može da završi u zatvoru zbog izbegavanja da vakciniše dete - kaže dr Panajotović i dodaje:

- Ima slučajeva kada pedijatar može privremeno da odloži vakcinaciju, ukoliko dete ima temepraturu ili neki drugi zdravstveni problem. Istovremeno, postoje i kontraindikacije koje mogu trajno da oslobe dete vakcinisanja. To mogu da budu urološke bolesti ili bolesti nekog drugog sistema organa, što se upisuje u dokumentaciju. Ona se potom šalje lekarskoj komisiji, u kojoj su eksperti raznih specijalnosti. Oni pregledaju dete, čitaju medicinsku dokumentaciju i odlučuju da li je dete u potpunosti oslobođeno vakcinacije.

Komentari (8)

Teodora

27.04.2017 22:11

Hajde baš da vidimo da od nekog naplate i dinar, a kamoli 150.000 dinara!!!!!

Vox

28.04.2017 04:25

@Teodora - Oće pa tako pune budžet, ali sumnjam da mole roditelje ,... meni je čudno uče decu da može da odbije da ga poljubi rodjena baba jer se to smatra nasiljem a šta ako dete neće svojevoljno jer ja kao roditelj nasilno moram da teram dete protiv njegove volje? A drugo gde taj novac ide?Sorošu,Rokfelerima,Rocildima...postao sam sumnjičav u vakcine ksd su rekli jednom roditelju ako ne vakcinišeš dete ono postaje opasnost za vakcinisanu decu ...ko je tu lud? ...tad sam postao sumnjičav u vakcine.

ogledalo

28.04.2017 05:58

@Teodora - jaooj Teodora,pacovi ce nas zive pojesti jer nas vide kao hranu!I nece birati nacin,niti se zaustaviti!Mi smo u svetskom programu gladi,i ovaj bedni poslusnicki sistem sve ce uciniti da nas unisti do kraja!A,kako najbrze i najlakse?Pa preko dece,naravno!Iznemocala Srbija,na kolenima,ponizena,obeščašćena,gladna,sludjena,vise nema snage ni glavu da podigne a kamoli da se suprostavi!Hijene komadaju poluziv plen!

@Vox

28.04.2017 09:30

@Teodora - Postoje opasnost za decu koja ne mogu iz drugih zdr. razloga biti vakcinisana, ne za vakcinisanu decu. Kad je veliki obuhvat vakcinoom i ta prva deca su zasticena kolektivnim imunitetom!

ANA

27.04.2017 23:21

A koja su prava dece i roditelja koji su slusajuci i drzavu i postujuci zakone sada u strasnoj situaciji jer je dete koje je do vakcinacije recimo bilo zdravo i pravo postalo biljka? Sra cemo sa tim da je epidemija autizma,secerne bolesti...? Moj mali sin kada se razboleo od dijabetesa tip1 pravio je anketu u bolnici i nijedna tacka se nije podudarala osim da su deca bila redovno vakcinisana.Niko takodje nije imao ni porodicnu anamnezu sa tom bolescu.

Bg

28.04.2017 00:28

Pa koje vam vise ideje nece pasti napamet ne bi li ljudima otimali pare? Strasno, ovoliko alavih ljudi, pa to planeta nije videla...

Sasa

28.04.2017 20:41

Prvo da mi pokazu ko proizvodi tu vakcinu. Zelim da uporedim da li se deca vakcinisu u zemlji koja proizvodi vakcinu, bez toga ne dam da mi bodu dete.

Žarko

28.04.2017 21:31

Svaka čast, i treba! Roditelje koji odbijaju vakcinaciju treba da bude sramota!! Kad čujem te odvale, izazivaju autizam, imaju žive u sebi. Ma dajte ljudi, molim vas. Istina je, vakcine su nekada imale netoksičan oblik žive u sebi, kao i određene koncentracije drugih materijala. Pre oko 10 godina je to izbačeno iz sadržaja, informacije su vam zastarele. Kao defektolog, mogu vam reći da ne postoji NIJEDNO istraživanje koje je potvrdilo da vakcine izazivaju autizam. Nađite drugi izvor informacija.