Tablet
Profimedia
Knjige
Knjige, Foto: Shutterstock

 

"Novi Logos" i "Klett", kuće koje zajednički deluju, sa desetinama škola u Srbiji potpisale su ugovor o kupovini udžbenika, uz obavezu da ih koriste dve godine, što je protivzakonito, a uz to je kao "donaciju" svaki nastavnik dobio računar.

U spornom ugovoru, u koji je "Blic" imao uvid, navodi se da je elektronski priručnik (tablet i mobilni net paket) za nastavnike dodeljen radi praćenja kvaliteta udžbenika. Ugovor važi za period realizacije obaveza koje "Novi Logos" ima prema mobilnom operateru, to jest 24 meseca. Strane potpisnice i zaposleni se obavezuju da će kao poslovnu tajnu čuvati sve podatke u vezi s tim ugovorom.

Tablet
Tablet, Foto: Profimedia

 

"Skandalozno je da "Klett" i "Novi Logos" podmićuju nastavnike širom Srbije tabletima", kaže Nada Stojanović iz Izdavačke kuće "Matematiskop". Dodatni problem je to što su ugovori sklopljeni na dve umesto na jednu godinu, o čemu je ona tražila i mišljenje Ministarstva prosvete.

Zakon o udžbenicima zabranjuje izdavaču da učini, a predškolskoj i školskoj ustanovi i zaposlenom da primi bilo koju donaciju.

Ministar prosvete Srđan Verbić u dopisu prosleđenom školama u Srbiji tvrdi da se udžbenički kompleti koje su škole izabrale za školsku 2015/2016. mogu koristiti samo u toj školskoj godini.

Srđan Verbić
Srđan Verbić, Foto: Vladimir Živojinović

 

"Ugovorno obavezivanje škole da će udžbenike koristiti i školske 2016/2017. protivno je zakonu. Zaključivanjem ugovora kojim "Novi Logos" donira školi tablet računare s paketom usluga mobilnog operatera, i izdavač i škola prekršili su zakon, za šta su propisane novčane kazne", poručuje Verbić.

On upozorava direktore škola da, ako su zaključili ugovor s "Novim Logosom", odmah zatraže raskid ugovora i da o tome obaveste ministarstvo. U suprotnom, protiv njih će biti preduzete odgovarajuće mere u skladu sa zakonom, navodi Verbić i dodaje da je naložen vanredan inspekcijski nadzor u školama.

U "Klettu", u okviru kojeg je i "Novi Logos", odbacuju optužbe.

"Ministarstvo s nama nije kontaktiralo. Ovo je orkestrirani napad na izdavačke kuće koje su svojim radom odskočile od ostalih. Nikad niko nije obavezivao nastavnike da koriste udžbenike dve godine, tablet nije nikakva donacija", kaže Gordana Knežević Orlić, direktorka Izdavačke kuće "Klett".

Komentari (5)

Svasta ...

11.11.2015 09:50

Pa neka sad drugi izdavaci daju dva tableta i resena stvar...

diana budisavljević

11.11.2015 12:58

@Svasta ... - Sram Vas bilo! Radim 28 godina i odgovorno tvrdim da bolje udžbeničke komplete deca nisu imala nikad! Svi predmeti u razrednoj nastavi su do najsitnijih detalja isplanirani. Sve je i više nego svetski. Ministar će strašno pogrešiti, ako bude ovu bandu slušao i deci i nastavnicima uskratio kvalitet!! Ako bude oslušnuo bazu, učitelje, čuće samo pohvale..Da li Srbiji treba, napokon nešto što valja?Nikakvim tabletima nismo se rukovodili, već dobro uradjenim, ponudjenim planovima, priručnicima..

sanja

11.11.2015 10:51

Strasno jeste, ali gde su ostali pa to po skolama radi i BIGZ i MATEMATISKOP, konkretno BIGZ skolama pare u dzep, pa direktor ostalim izdavacima ne da ni prici skoli a kamoli nesto ponuditi. MATEMATISKOP pojedincu lap top, konkretno skoli Veljko Dugosevic Ruma.I tako da ne nabrajam, ali uvek neko strada prvi.

Steva-NS

11.11.2015 11:11

Prave nas ludim,a sada stvarno misle da smo ludi .... ,i ne razumemo!

diana budisavljević

11.11.2015 13:06

U odabiru udžbenika, rukovodila sam se isključivo "Vodičem za dobar udžbenik- opšti standardi kvaliteta udžbenika" od Ivana Ivić, Ane Pešikan i Slobodanke Antić.Ovaj vodič sam sama sebi kupila, od moje jadne plate, i ni jednoj izdavačkoj kući ne bih prodala svoj obraz. Tako je sa većinom mojih kolega koje časno i odgovorno rade!