Borisav Jović
Oliver Bunić
Borisav Jović

Wikipedia

Borisav Jović, Foto: Wikipedia

Nekadašnji predsednik SFRJ Borisav Jović za “Alo!” se oštro usprotivio prekrajanju istorije i pokušaju pojedinih ljudi u Hrvatskoj da “prisvoje” bitku na Sutjesci, za koju tvrde da je to bio hrvatski boj u kome su Srbi učestvovali samo na nivou statističke greške.

- Takve podatke nikada nisam čuo, niti video. Ne mogu da ih komentarišem. Radi se o jednoj tendenciji da se istorija malo prekroji u njihovu korist, a verovatno da je bila slična tendencija i sa druge strane. Moguće je i da je u pitanju pokušaj revizije istorije, koju znamo. Sa druge strane, ima mnogo stvari koje nisu dovoljno razjašnjenje kao, na primer, zašto Tito nikada nije došao u sukob sa Pavelićem ni u jednoj bici ili zašto on nikada nije posetio Jasenovac ni posle rata ili nije dao nalog da se Jasenovac oslobodi? Dakle, puno je stvari koje nisu jasne. Mislim da je revizija onoga što znamo, a da li je tačno to što znamo, mi to ne znamo - naveo je Jović.

Kučan: Samo 67 Beograđana učestvovalo u bici

Kako navodi hrvatski list, poglavnik NDH Ante Pavelić predao je Dalmaciju Italiji, pa su razočarani Dalmatinci pristupili masovno partizanima. Odnosno, Dalmatinci su se razočarali u Pavelićevu nacionalnu politiku i krenuli u samostalnu borbu za, pre svega, hrvatsku državu. Stoga je, kako piše taj list, ova bitka bila, pre svega, hrvatska nacionalna bitka, pa tek potom antifašistička. Prema istim podacima, brojno stanje cele partizanske grupacije, zajedno s ranjenicima, iznosilo je ukupno 22.148 boraca, od čega 19.265 muškaraca i 2.883 žene. Večernji čak citira slovenačkog istoričara Viktora Kučana, koji navodi da je od tog ukupnog broja bilo tek 6.610 članova Komunističke partije, kao i njegovu tabelu koja pokazuje broj boraca po opštinama u bivšoj Jugoslaviji, iz koje je vidljivo da su među partizanima na Sutjesci najbrojniji bili Dalmatinci, a da je u bici na Sutjesci učestvovalo samo 67 Beograđana!

Čedomir Antić, istoričar, kaže za “Alo!” da je reč o revizionističkoj besmslici i da bi trebalo uzeti u obzir ukupan sastav takozvane NOB-a odnosno Partizanskog pokreta.

- Odmah se vidi da je on dominantno srpski u Hravtskoj, BiH i drugim područjima. Kada je reč o Sutjesci, zna se gde je ona i ko živi na tom prostoru. Ta njihova potreba da sve stave u funkciju stvaranja “velike Hrvatske”, više nije ni banalna. Ona je prosto dirljiva! Narod koji ima takvu vrstu elite stvarno zaslužuje sažaljenje. Dakle, ja sam dirnut! Protiv fašizma i Pavelića se junački trebalo buniti pre pada Italije, a ne posle toga, kada je većina Dalmatinaca pošla u partizane i kada je na nekim prostorima malo značajniji bio hrvatski element. Prem tome, kada to govore, neka se sete da je Blajburg bio mesto na kome su Hrvati ubijali Hrvate. Nije samo reč o revizionizmu, jer on ne mora biti loš, već je reč o besmislici - objašnjava Antić.

Osvrćući se na podatak slovenskog istoričara Viktora Kučana, koga citira Večernji list, Antić navodi da su takve tabele potpuno besmislne pošto je se “Sutjeska” odvijala 1943. godine, u vreme kada se već znao ishod rata i kada je sedište tih operacija bilo u BiH.

- Jedna bitka u kojoj su nemačke i druge fašističke snage uspele da opkole veliki deo partizanske vojske ne znači da je tako bilo tokom čitavog rata. Krajnje je nemoralno navoditi Dalmaciju kao primer borbe protiv fašizma u uslovima u kojima se zna da je u Srbiji i drugim krajevima BiH, Hrvatske i Crne Gore počeo ustanak 1941. godine, da je u Srbiji bila najveća slobodna teritorija tokom te godine i da je u u Srbiji ustanak ugušen po sistemu gubitka više od 30.000 njenih građana - kaže Antić.

Podsetimo hrvatski “Večernji list” objavio je tekst u kom se tvrdi da je “antifašistička bitka na Sutjesci bila je u stvari hrvatska istorijska bitka i tu su Srbi praktično bili statistička greška”.

Komentari (13)

Djoko

25.07.2017 07:16

Pa zar Dalnatinci nisu u to vreme bili vecinom Srbi,Srbi katolici i Srbi pravoslavci.

Paja original

25.07.2017 08:03

@Djoko - Jeste, tako je, i Seselj im je bio vodja. Takodje, na planeti ne postoji nijedan drugi narod - samo Srbi.

Dejan

25.07.2017 07:46

Pa hrvati vole da se ponemče. To je svima ulizicama u krvi. Iz tog razloga su oni i fašisti i nacisti. Znači , kada bi Nemci pisali ćirilicom i hrvati bi. Ko nema svoju istoriju logično je da mora da prisvaja tuđu kako bi napravio kakvu takvu "naciju". Nama to izgleda jako smešno. Ali stvarno. Od njih se ne očekuje da budu realni.

Paja original

25.07.2017 08:07

Cime se Antic hvali, da su u partizanima dominantno Srbi u Hrvatskoj, BiH i kako rece drugim podrucjima. To je porazna cinjenica za sve koji se osecaju Srbima. Mene je zbog toga sramota, jer su izabrali zlocinacku partizansku stranu. Nasli ste Boru Jovica da pitate za nesto, a covek bi kao sluga Slobodana Milosevica i jedan od najbitnijih za sunovrat Jugoslavije odavno u normalnoj drzavi zavrsio pred licem pravde. O izvodjenju tenkova na ulice Bgd i na svoj narod da ne govorim.

turimtiga

25.07.2017 12:56

@Paja original - partizani nisu bili zločinačka strana, već strana NARODA. borili se protiv fašistčke nemačke, četnika, ustaša i svakog ko je bio na strani fašističke nemačke, odnosno protiv narada. a što se tiče Jovića, tačno je da je teknove izveo u bgd da bi zaštitio slobodana i njegov režim a da bi sam ostao na vlasti. jović nikada nije pripadao pravim partizanaima, samo je bio maskota, a stvarno lice mu je ČETNIČKO. sve druge nacije i nacionalnosti u bivšoj SFRJ mrzeo ih je više od samog RAJHA!

Mira

25.07.2017 08:22

A sto ih zovete Hrvatima? Mislite na pokatolicene Srbe. Ne znam kakve oni dokaze imaju za Sutjesku ali svakako postoje dokazi da su pokatoliceni Srbi. Hrvati koji su dotle slavili slavu i pisali cirilicom. Tuzna istoriha srpskog naroda - sve vreme ratujemo izmedju sebe - sa Srbima koji su kroz istoriju primili islam i katolicizam. Zasto niko ne snimi film o tome

hrchonne

25.07.2017 11:31

@Mira - Tebi je očito Šešelj predavao historiju. Jel? Srpska pravoslavna crkva je za svu pravoslavnu živalj na području današnje Hrvatske napisala da su Srbi. Vlasi postadoše Srbi , a dugo nakon toga dalo se iščitati da postoje Vlasi i Morovlasi , odnosno pravoslavci sa prostora Hrvatske i došljaci , odnosno izbjeglice iz Srbije koje su pobjegle od Turaka. Ovo što pišete je strašno i ne vjerujem da u Srbiji ima još ovakvih luđaka koji su spremni napisati da su svi Srbi. Pa cijeli svijet je srpski povama

w

25.07.2017 08:25

@Paja original hvala Bogu da ti i takvi kao što si ti ne pripadaju našem rodu.

jura

25.07.2017 08:31

U principu cjela evropa je Srpska, tako da stvarno nema smisla više iskrivljivati bilo kakvu povijest.

turimtiga

25.07.2017 11:50

@jura - u toj bitci, dakle na Sutjesci, komandat Sava Kovačević (ubedjen sam da nije bio srbim već crnogorac), rekao je: ...Juriš vojsko moja moči Sutjeska se mora proči... e pa vidite da su se borili partizani i nije bilo razdvajanja na nacionalnoj osnovi, kao što to tvrdi okoreli nacionalist Boris Jović, a koji je bio samo produžena ruka Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja. Jović kada pričaš pokrij lice (naravno ako ga imaš).

marko

25.07.2017 08:39

Ukupno poginulih boraca- 6391 po nacionalnosti Srba - 3222 Hrvata- 2223 Crnogoraca- 644 Slovenaca- 2 Makedonaca- 3 Muslimana- 192 Židova- 25 Italijana- 3 Roma-1 Poljaka- 1 Nijemaca-1 Kanađana-1 neutvrđena nacionalnost- 73 Brigade s najvećim gubicima Ukupno brojno stanje - poginulih 1 prol. 1541 - 409 2 prol. 1025 - 360 4 prol. 1471 - 456 5 crnog. 1000 (otprilike) - 396 1 dalm. 1000 (otprilike) - 564 2 dalm. 1200 - 764 3.dalm 1000 (otprilike) - 531 7 banij. 600 - 365 Poteritorijalnoj pripad

turimtiga

25.07.2017 10:16

E Borisav Joviću, čudno je da i ti pišeš ovakve gluposti. Bitka na sutjesci zabeležena je kao najhumanija bitka za ranjenike. tu nije bilo razdvajanje srba, hrvata, slovoneca i td. svi su bili partizani i borili su se da probiju obruč. ako si posetio TJENTIŠTE video si da tu postoji zajednička grobnica gde su zapkonai 3336 boraca. Joviću, mnogo si opterečen nacionalzimom, ti si onaj koji je bio protiv Stipe Mesića za predsedavajučeg u SFRJ. razbio si SFRJ. največe zlo bio si u SFRJ!

Тртрћко

25.07.2017 10:48

Ало,ви там' у АЛО,нема љутиш што ми нисте објавили коментар ДА РОЗЕТА ЈЕ НА ВЦ РОЛНА ПАПИРУ.Хајде лепо да ви то објавите са сликом ролне.Када сам ја то видео седећи на вц шољи нисам могао да верујем.Розетна како сам читао утиснута поред пачета!Позовем рођака да му речем за фору кад он рече да то пише у једним новинама.