NAPETO U BRISELU Haradinaj naljutio Mogerinijevu, napustila sastanak!

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini napustila je danas sastanak Saveta za pridruživanje i stabilizaciju uvređena zbog insistiranja kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da se poveća učešće SAD u procesu dijaloga Beograda i Prištine.

Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj, Foto: Đorđe Kojadinović

Kako Tanjug, nezvanično saznaje iz briselskih izvora, poruka EU kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju jeste da je Kosovo mora ozbiljno da radi na svojoj evropskoj perspektivi i da iskoristi priliku koju ceo region ima u pogledu evropske perspktive.

Kocijančić: Mogerini nije napustila sastanak SSP

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić kaže da šefica EU diplomatije Federika Mogerini nije napustila današnji sastanak Saveta o stabilizaciji i pridruživanje između EU i Kosova.

"Sastanak Saveta o stabilizaciji i pridruživanju je održan i visoka predstavnica je sve vreme bila tamo”, navodi Kocijančič u saopštenju prosleđenom Tanjugu.

Kocijančić je to izjavila nakon informacija do kojih su mediji došli iz nezvaničnih izvora u Briselu, a koje govore da je šefica EU diplomatije Federika Mogerini napustila sastanak sa Haradinajem zbog njegovog navodnog insistiranja na većem učešću SAD u dijalogu Beograda i Prištine.

"Kada je reč o SAD, blisko sarađujemo s njima na Zapadnom Balkanu, uključujući i dijalog o normalizaciji odnosa", navodi Kocijančič u svom saopštenju.

Ranije danas iznenada je otkazana konferencija za medije šefice EU diplomatije Federike Mogerini i premijera Kosova Ramuša Haradinaja koja je bila planirana po završetku satnka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU i Kosova.

Zvanično objašanjenje evropske strane bilo je da je razlog otkazivanja "pitanje agende".

Kosovski dopisnici iz Brisela javljaju o ”lošoj amosferi” koja je vladala tokom sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Kosova koja je održana jutros u zgradi Evropskog saveta.

Izvori sa sastanka navode da je kosovski premijer Ramuš Haradinaj insistirao na većem učešću SAD u procesu dijaloga između Beograda i Prištine kome posreduje EU.

Navodi se i da je šefica EU diplmatije to shvatila lično i napustila satanak Saveta pre njegovog završetka.

Inače, ovo je prva zvanična poseta Haradinaja Briselu d preuzianja premijerske funkcije.

On je pored učešća na sednici Saveta za S SP EU i Kosova, bilateralno razgovarao sa visokom predstavnicom Federikom Mogerini i komesarom za pregovore o proširenju Johanesom Hanom.

 • Korisnik: Dend
  17/11/2017 - 17:00
  Kakva uvreda pa zna se "svoje se meso ne jede" , to je bilo foliranje da bi bili ubedljiviji kako se dogovori moraju postovati ali samo dok ste u Briselu ?
 • Korisnik: Wlad
  17/11/2017 - 16:38
  Mora da je covek pitao da prespava kod nje!!!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi