Zlo dočekalo zlo: Haradinaj i Tači na prištinskom aerodromu
EPA/Valdrin Xhemaj
Zlo dočekalo zlo: Haradinaj i Tači na prištinskom aerodromu

EPA/Valdrin Xhemaj

Haradinaj i Tači na prištinskom aerodromu, Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač pomoći će formiranju, ali i obuci vojske Kosova, a kako „Alo!” saznaje, samo čekaju da Ramuš Haradinaj bude izabran za premijera takozvane republike Kosovo kako bi mu predali planove i nacrte po kojima je Franjo Tuđman formirao čuvene „zenge” (ZNG).

Prema saznanjima našeg lista, hrvatski generali Gotovina i Markač, koji su komandovali akcijom „Oluja”, u kojoj je ubijeno 2.000 i proterano više od 250.000 Srba, sa sadašnjim pretendentima na vlast u Prištini, a nekadašnjim ratnim šefovima OVK već nekoliko meseci pripremaju detaljni operativni plan za formiranje vojske Kosova.

- Čeka se samo formiranje vlade i promocija Haradinaja u premijera. Novac je već sakupljen i naoružavanje jedinica neće biti nikakav problem. Plan je da Gotovina i Markač savetodavno obuče Albance da vojsku formiraju na osnovama na kakvim je formirana i nekadašnja Tuđmanova vojska. Tako ćemo imati situaciju da i Haradinaj dobije neku vrstu svojih „zengi” - kaže naš dobro obavešten sagovornik.

Kurti: S Hrvatima do vojske

Kandidat za kosovskog premijera Aljbin Kurti tvrdi da će nova vlada u Prištini „formirati vojsku u partnerstvu sa Albanijom i Hrvatskom“. „Prethodne inicijative za formiranje vojske naišle su na međunarodni zid. Naša vlada neće iznenaditi međunarodne faktore, već će iznenaditi zločince“, poručio je on.

Za ovaj prljavi posao, kako kaže naš sagovornik, Gotovini je, navodno, iz crnog fonda već isplaćeno 500.000 evra u kešu.

- Albanci su sa Gotovinom stupili u kontakt preko Agima Čekua, bivšeg pripadnika hrvatskih „zengi”, i komandanata OVK... Hašim Tači je izdvojio velike pare da bi angažovao Gotovinu, vrlo je ozbiljno shvatio čitavu stvar i očigledno mu se prilično žuri. Gotovina je zvanično u Prištini boravio samo jednom, ali nezvanično je već desetak puta dolazio na KiM, dok se o Markačevim posetama za sada ništa ne zna - kaže naš sagovornik.

Koliko su Haradinaj i Tači rešeni da naprave vojsku po uzoru na hrvatsku, najbolje govore reči Ramuša odmah po puštanju na slobodu iz francuskog zatvora.

- Kosovski Albanci traba da se ugledaju na Hrvate kad je reč o odnosu prema Srbima - rekao je on.

 

Ko su „zenge“

Zbor narodne garde (ZNG - „zenge“ je bio kolokvijalni naziv za pripadnike ZNG-a) ime je prve moderne hrvatske vojske. Osnovao ju je Franjo Tuđman 20. avgusta 1991. godine. Zbog zakonskih i političkih razloga bila je u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, ali jedinicama ZNG-a naređivalo je Ministarstvo odbrane.

 

Hrvatska da pazi šta radi

Prema rečima Milovana Drecuna, postoji zabrinutost da će kosovska formacija biti činilac ugrožavanja bezbednosti srpskog naroda. - Hrvatska bi trebalo da bude veoma oprezna u svom delovanju kada je reč o Kosmetu i zbog odnosa sa Srbijom i stabilnosti regiona. Ne bi smela da čini ništa što bi moglo da destabilizuje region, a formiranje takve formacije će to učiniti. Ona je članica NATO, ako joj se da zadatak da neki deo posla odradi, ona će ga odraditi - kaže on.

Milovan Drecun potvrđuje naša saznaja o umešanosti Gotovine i Markača u formiranje kosovske vojske i za „Alo!” dodaje da i oficiri NATO već duže vreme pripremaju kompletnu organizacionu strukturu i kadar te buduće formacije na Kosovu.

- To se sve radi pod pokroviteljstvom NATO. Interesantno je da su u budžetu Kosova za ovu godinu predviđena finansijska sredstva za nabavku pet helikoptera za tu formaciju i teško naoružanje. Predviđeno je čak da u toj vojsci postoje snage za brza reagovanja. Već je pripremljena kompletna struktura formacije, radi se uigravanje ljudi koji će biti na komandnim pozicijama. Ako bi Hrvatska tu dobila neku ulogu, moguće je da budu angažovani Gotovina i neki drugi - kaže Drecun.

 

Komentari (14)

Bnk72

16.07.2017 08:21

Kakva je Hr vojska, da nije bilo izdaje nebi nista uradili

OTAN

16.07.2017 08:45

Šta je tu ovom Drecunu "interesantno" ako neko u svom budžetu predviđa sredstva za naoružavanje ?! Pa to rade svi,čak i Srbija.Ovom " dobro obaveštenom izvoru" koji je pomenut (može biti bilo ko,čak i da bude izmišljen) još uvek nije poznato da nikada nije postojala Tuđmanova već Hrvatska vojska. Toliko o obaveštenosti. Drecun nije nadležan da deli nekakva upozorenja susednim državama ili NATO-u o njihovom ponašanju.

Imace monstrum

16.07.2017 10:12

vojsku! Nemojte se zaludjivati da nece! Da li ce biti u sastavu NATO a sve mislim da hoce, a ko kontroliše NATO?

Perra

16.07.2017 10:19

A cega bi se mi trebali plasiti, pa kazu nam da je vojska moderna, sposobna, neustrasiva... jest da su sve ratove izgubili ali imamo mitove i legende...

Duća

16.07.2017 10:21

Све је то јавна тајна...А Влада уљуљкава народ глупим причама о доброј сарадњи са НАТО пактом и добросуседским односима у региону...

Djurdja

16.07.2017 10:30

Treba otvoriti Rusku vojnu bazu u Nišu i okrenuti se Rusiji ....Sve ostalo su iluzije...

Dobri

16.07.2017 10:44

Dok je ova vlast, Srbi su samo posmatraci.

Karpov

16.07.2017 11:06

Neprijatelji se naoruzavaju,Srbijo okreni se napokon svojoj braci.Samo sa Rusijom mozemo da se odupremo svetskom zlu koje pomaze nase naprijatelje u okruzenju!

Vlajna

16.07.2017 14:36

@Karpov - Lepo je to, samo što je Rusija malo daleko...

marta

16.07.2017 11:07

Mi kao da smo pali s marsa,pa naravno da svi suruju protiv nas I udruzuju se,samo mi nismo obavesteni ma daj.Pod hitno uci u savez sa Rusijom dok ne bude kasno i jedno jutro se probudimo okupirani.XEG

Вељо

16.07.2017 11:11

Ову војску могу само да сањају. Ово се све ради под екриљем НАТО-а, а ми НАТО у дали да шета кроз нашу земљу и да раде шта хоће. Неће ова издајника власт још дуго бити!

Mladja

16.07.2017 12:48

A sta je to cudno, kad mogu srbi da pomognu Haradinaju da na pravi vladu zasto ovi ne bi vojsku. Sve za pare.

DUX

16.07.2017 20:26

Lepo sam upozorio ...

Тртрћко

17.07.2017 06:40

Читањем хрватских новина невероватно да коментатори саветују да Србија бежи из Евро зезанције.Да је супер што глумимо војну неутралност па смо у контакту са свима.Тамо не сме да се зуцне реч РУСИЈА!А они су са Русијом боље сарађивали од Србије.Један коментатор саветује да се не помажу албанци јер ако Србија поклекне Хрватска је следећа.Па када крене изградња џамија ...