Milo Đukanović
Associated Press
Milo Đukanović

Associated Press

Milo Đukanović, Foto: Associated Press

U regovanju povodom intervjua Đukanovića za portal Politiko, a uoči obeležavanja 10 godina od proglašenja crnogorske nezavisnosti i potpisivanja Protokola sa zemljama članicama NATO o priključenju Crne Gore tom vojnom savezu, iz Mitropolije su poručili da su odgovori premijera "prepuni neistina" i smatraju da "predstavlja govor kojim se širi mržnja" prema Srpskoj pravoslavnoj Crkvi, a time i svima onima pravoslavne veroispovesti kojih je više od sedamdeset posto od ukupnog stanovništva u Crnoj Gori".

Đukanović je, naime, u intervjuu za portal Politiko ocenio da je glavni oslonac protivnicima NATO-a Srpska pravoslavna crkva koja je, kako je dodao, bila i veliki protivnik nezavisnosti Crne Gore, i da zavređuje pažnju što se crkva otvoreno i neumorno protivi državi, što je cena koju Crna Gora plaća od tragičnog kraja Prvog svjetskog rata, kada joj je Srbija aneksirala teritoriju i kada je ukinuta Crnogorska pravoslavna crkva.

Iz MCP-a su poručili da neće zalaziti u motive koji su, kako smatraju, sigurno, kao i uvek, politički i u funkciji predstojećih izbora, a time i očuvanja svojih povlastica i vlasti. Smatraju da oštrina premijerovih reči ukazuje i na ličnu ideološku ostrašćenost, koja je, kako navode, potpuno neprimerena predsedniku vlade jedne građanske države.
„

Dakle, apsolutno je netačno, najblaže rečeno, da je Srpska Pravoslavna Crkva, kao autentični, istorijski i neraskidivi dio Vaseljenske Crkve Pravoslavne i njene Eparhije u našoj zemlji, neprijatelj bilo čega i bilo kome. Među pravoslavnim vernicima ima glasača ovih i onih partija, kao i onih koji su se 2006. različito opređeljivali. Nikad niko nikoga za to nije prozvao u Crkvi, niti mu je to pitanje postavljeno. Uostalom, zbog čega bi bilo nelegitimno imati drugačiji stav od premijera, i njegovih istomišljenika.

Da li to znači da je i polovina građana ove države koji su 'pogrešno' glasali 2006. za nešto krivi?“, pitaju iz MPC-a.

U saopštenju Mitropolije se navodi da teza da je Pravoslavna Crkva "moćno oružje" i "glavni oslonac" bilo kome u bilo kakvoj, umišljenoj ili realnoj, geopolitičkoj ili ideološkoj nameri, takođe je gruba neistina.

"Svako od građana ove države valjda ima pravo, ako premijer ne namerava da ga ukine, da bude ili da ne bude baš za one integracije koje se predsedniku vlade dopadaju i koje on proglašava strateškim državnim interesom. Ukoliko je on 'oružje' u nečijim rukama ili nečiji 'oslonac', ne bi smeo po sebi da sudi kako svi imaju svoje naredbodavce sa strane", poručeno iz MPC-a.

Ističe se da je Mitropolija crnogorsko-primorska, vekovna "kičmena moždina" Crne Gore, i druge eparhije Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori i svi pojedinci u njima su, za razliku od nekih, potpuno nezavisni u iznošenju svojih stavova i ne pitaju o tome ni Podgoricu, ni Beograd ni Moskvu, ali ni Brisel i Vašington.

"Dakle, njihovi stavovi su autohtono crnogorski, svetopetrovski i ovdašnji. I, mora se reći, da je njegova izjava da SPC vodi rat protiv nezavisnosti, obično politikanstvo, i to vrlo opasno, jer se zna šta država treba da radi ako neko vodi rat protiv nje. Na kakav to obračun sa Crkvom poziva prvi čovek vlade, koji nezavisnost Crne Gore proslavlja sa Hašimom Tačijem, čije su ruke do ramena u krvi njegove braće"“, pitaju iz Mitropolije.

Naglašavaju da je, kako kažu, najveća neistina iznesena u njegovom intervjuu, a koja se kosi sa elementarnim istorijskim činjenicama, da je Srbija 1918. anektirala Crnu Goru, a naročito onaj deo o tome da je tada ukinuta, kako navode, nekakva "Crnogorska pravoslavna crkva".

"Poznata je istorijska činjenica da je obnova Pećke Patrijaršije, ostvarena nakon stvaranja Kraljevstva SHS, plod jednoglasne odluke Svetog Sinoda Pravoslavne Crkve u Kraljevini Crnoj Gori (1918), kao i potpune jednodušnosti celokupnog sveštenstva, monaštva i vernog naroda u Crnoj Gori", navode iz MPC.

MPC naglašava da nijedan bilo čiji glas nije podignut protiv obnove Pećke Patrijaršije.

"Čak je i emigrantska vlada u Francuskoj, na čelu sa Kraljem Nikolom, pozdravila taj događaj uz zamerku što sedište nije u Peći nego u Beogradu. Uz to, niko od ozbiljnih savremenih crnogorskih istoričara, čak i onih bliskih sadašnjoj državnoj administraciji, ne poriče da je opšte raspoloženje bilo jednodušno za obnovu jedinstva Patrijaršije. Oni priznaju i da je ogromna većina bila za zajedničku državu sa ostalim narodima koji su sačinjavali novu državu nastalu posle Velikog rata", ističu iz MCP.

Sramotno je i nedostojno Crne Gore, poručuju, da njen predsednik vlade, inače, deklarisani ateista, otvoreno i jasno proziva i neistinito optužuje vekovnnu državotnornu Crkvu u Crnoj Gori - Mitropoliju crnogorsko-primorsku - za protivdržavnu delatnost, te da je takav odnos prema neistomišljenicima osnovna odlika totalitarizma.