Milorad Dodik
Alo!/Vladimir Marković
Milorad Dodik

Alo!/Vladimir Marković

Milorad Dodik, Foto: Alo / Vladimir Marković

Poziv je usledio prilikom posete predsednice Saveta Federacije, gornjeg doma Federalne Skupštine Valentine Matvijenko Republici Srpkoj. 

Najmoćnija žena Rusije, za koju kažu da ima veliko poverenje Putina, došla je u Sarajevo i u oči jasno i glasno Bakiru Izetbegoviću i drugim BiH političarima rekla stavove Rusije.

U Banjaluci  je dočekana uz najveće državne počasti, a predsedniku RS Miloradu Dodiku Putinovu poruku je prenela "u četiri oka", dodavši da je Republika Srpska bratska republika i značajan partner Rusije na Balkanu.

Posebno je naglasila da je predsednik Milorad Dodik zaslužan za dobre odnose sa Rusijom koja podržava Republiku Srpsku.

Posetu Matvijenko RS, predsednik Dodik je ocenio najvišom ocenom uz konstataciju da je Republika Srpska postala vidljivija u svetu. On je dodao i da je poseta pokazala, pre svega, prijateljstvo, razumevanje i dobar odnos Republike Srpske sa Rusijom i njenim najvišim rukovodstvom.

- Sa ponosom smo mogli da vidimo i osetimo razumevanje naše pozicije, položaja u kojem se nalazi Republika Srpska i spremnost Rusije da sarađuje sa nama na tim pitanjima. Građanima Republike Srpske mogu reći da je ovo uspešna poseta na ponos Republike Srpske, ali i na zadovoljstvo Ruske delegacije, koja se osećala kao među prijateljima, rekao je Milorad Dodik.

I dok se poseta Valentine Matvijenko u Republici Srpskoj smatra istorijskom, njeno obraćanje delegatima Doma naroda u parlamentu BiH, u kojem je rekla da OHR treba da ode iz BiH i da kompletno pravosuđe u BiH treba da doživi temeljne reforme, izazvalo je žestoko reagovanje bošnjačkih političara, OHR-a i Američke ambasade u Sarajevu.

Kako prenose mediji iz Federacije BiH, iz američke ambasade u Sarajevu je saopšteno, da je Valentina Matvijenko iznela "lažne i neutemeljene optužbe koje ne zaslužuju poseban komentar".

Reagovali su i iz OHR-a, rekavši "Rusija je član Saveta za implementaciju mira u BiH i nekoliko puta je jasno rečeno da Rusija u potpunosti poštuje Dejtonski sporazum, koji obuhvata mandat visokog predstavnika, kao i očuvanje teritorijalnog integriteta BiH.

Obraćanje Valentine Matvijenko, nije se dopalo ni Bakiru Izetbegoviću koji smatra da za zatvaranje OHR-a treba "da sazre odnosi u BiH i da to nije pitanje vremena nego zrelosti".

Dragan Čović se izvinio Valentini Matvienko, za izrečene reakcije na njeno izlaganje i rekao da je neophodno da OHR i međunarodne sudije u Ustavnom sudu BiH treba da napuste BiH.

Mladen Ivanić srpski član Predsednistva BiH je rekao, da nisu dobre kritike izrečene na izlaganje Matvijenko, jer Rusija ima pravo i obaveze da iznosi stavove, kada je reč o primeni Dejtonskog sporazuma.

- Sve ono što je rečeno o BiH i ono što nas treba da interesuje, bilo je više nego korektno, rekao je Ivanić.

Komentari (1)

radnik privremeno-povremeni

26.04.2018 10:53

Bio sam prošle nedelje u R. Srpskoj, beda gora nego kod nas, a mislio sam da je nemoguće da je neko i od nas jadniji. Misle li uopšte debeli političari kako je narodu i ko će za pet godina glasati za njih kad svi odemo? Pitam tako jer znam da njih mnogo boli ona stvar za državu i sve nas, briga ih je samo da svoje novčanike i mešine napune. A ne znam ni šta imam od Putina ili Trampa, samo zamajavaju narod nebitnim stvarima.