Manastir Dečani
Vesna Lalić
Manastir Dečani

Vesna Lalić

Manastir Dečani, Foto: Vesna Lalić

U odluci objavljenoj na službenom sajtu, Ustavni sud Kosova nije prihvatio prošlogodišnju odluku apelacionog veća specijalne komore Vrhovnog suda Kosova da se predmet ponovo vrati osnovnom sudu u Dečanima.

Ustavni sud je takođe utvrdio da je prethodna odluka Vrhovnog suda od 27. decembra 2012. godine, kojom je potvrđeno vlasničko pravo manastira na zemlju u sporu, "res judicata" (pravosnažno presuđena radnja).

Eparhija raško-prizrenska SPC izražava zadovoljstvo zbog okončanog sudskog spora i odluke ove najviše pravne ustanove, donesene na osnovu konkretnih činjenica, navodi se u saopštenju.

Iako je sudski proces potrajao više godina, Ustavni sud je pokazao kompetenciju i spremnost da donese nepristrasnu odluku, kojom je trajno zaštićeno imovinsko pravo manastira nad pomenutom zemljom.

Ova odluka je od izuzetnog značaja za održivost manastira Visoki Dečani, koji je na listi Svetske kulturne baštine UNESKO, kao i za budućnost njegovog monaškog bratstva.

Istovremeno, ovo predstavlja značajno ohrabrenje da je i u današnjim uslovima na Kosovu i Metohiji moguće zaštititi svoja prava i sačuvati svoje vitalne interese, zaključuje se u saopštenju.

Tači podržao odluku suda

Predsednik Kosova Hašim Tači podržao je odluku Ustavnog suda Kosova o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani ističući da je ta odluka zasnovana na Ustavu Kosova i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

"Odluka Ustavnog suda oko crkvene imovine u Dečanu je zasnovana na Ustavu države (Kosova) i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima. Kosovo je pravna država gde se sudske odluke poštuju. Imovina je neprikosnovena kome god da pripada", naveo je Tači na Fejsbuku reagujući na zahtev da se zbog te odluke smeni predsednica Ustavnog suda Arte Hajrizi.