VELIKI SVETAC Danas je Sveti Luka, ovu jednu stvar nikako ne smete da radite

Pravoslavci danas proslavljaju Svetog Luku, u narodu poznat kao Lučindan.

Sveti Luka
Sveti Luka, Foto: Promo

Sveti Luka je svetac koji se poštuje kao zaštitnik medicine i farmacije, bolnica i apoteka, lekara, farmaceuta i bolesnika, mnogih porodica. Poznato je da je lečio besplatno, a veruje se i da njegove mošti imaju isceliteljsku moć.

Prema bogoslužbenom kalendaru Srpske pravoslavne crkve, ovaj dan nije obeležen kao zavetni, već je kao "crno slovo" svrstan u praznike od značaja za suštinu crkve.

Sveti Luka je život okončao u 84. godini, a hrišćanska tradicija kaže da je Luka napisao Sveto Jevanđelje po Luki - treće jevanđelje (po redosledu u Novom zavetu), i Dela apostolska. 

Danas nikako ne bi trebalo da pokrećete svađe i budete negativni, jer je Sveti Luka bio blag i pomagao je ljudima.

Sveti Luka ili Noć veštica, šta vi slavite? (ANKETA)

U spisima na starogrčkom i crkvenoslovenskom jeziku ovaj svetac se “opisuje” kao „pouzdani lekar duše i tela”. Na današnji dan običaj je da se puštaju ovnovi da skaču na ovce, a čobanima se daje svečana i bolja užina ili im se nose pite.

Ako da ovca "zateže", veruje se da će te godine biti teška, duga i hladna zima, ali ako ovce lakše primaju ovnove, proleće će stići mnogo raniije.

U Srbiji se takođe na Svetog Luku koncima opasuju torovi da vukovi ne bi davili stoku. U narodu postoje i izreke: "Ide Luka, eto vuka" ili "Sveti Luka, sneg do kuka", jer nastupa zima kada se vukovi približavaju selima.

 • Korisnik: nedjo
  31/10/2017 - 20:49
  bas sam danas pazio na ovna
 • Korisnik: Ivana
  31/10/2017 - 19:38
  Slava mu i milost na Sveti Luka nek daje na svima puno zdravlje,sreca,mir i blagoslov.Srecna slava i srecno ime svima onima koju slave.Amin
 • Korisnik: P.T.
  31/10/2017 - 11:50
  Danas je dupli praznik, sveti Luka(crno slovo) +++++ sveti Petar Cetinjski (crveno slovo). Piše sve u pravoslavcu kalendaru samo treba pročitati. Ko slavi neka mu je sa srećom!
 • Korisnik: Istina
  31/10/2017 - 11:37
  Srecna slava svima koji slave ovog velikotg svetca Sv. Luku i neka u miru i blagostanju provedu ovaj poseban dan. Srecno!
  • Aman @Istina
   31/10/2017 - 14:26
   Kaze se "sveca",zar je toliko tesko biti pismen?!?
  • Тртрћко @Istina
   31/10/2017 - 16:24
   ПТ и Истина,хвала на честитки јер ја славим Светог Луку онако како то захтевају наши обичаји.Ја сам задужен да забављам дечицу јер све играчке које изнесем нису биле када сам ја био мали.Уз то и сами знате да их интересује електроника а тога имам пуну кућу.
  • nedjo @Istina
   31/10/2017 - 20:50
   opismeni se
 • Korisnik: NS
  31/10/2017 - 10:37
  Srecna slava svima koji slave Svetog Luku i njihovim porodicama.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi