Sarajevo, Baščaršija, Sebiljska česma
Profimedia
Sarajevo, Baščaršija, Sebiljska česma

Profimedia

Sarajevo, Foto: Profimedia

Učenici osnovnih škola u kantonu Sarajevo od nove školske godine učiće iz udžbenika istorije u kojima piše da su "Srbi izvršili agresiju na BiH" i da je "Republika Srpska nastala na genocidu u Srebrenici".

Sprovođenje novog nastavnog plana kontroliše lično premijer kantona Elmedin Konaković, koji kaže da "deca treba da nauče šta je istina".

U novim knjigama istorije najviše mesta su dobile lekcije o navodnom genocidu u Srebrenici i navodnoj opsadi Sarajeva, a kao isključivi krivci za ratove devedesetihoznačeni su Srbi. Vojnici RS označeni su kao četnici, a njihove vođe kao ratni zločinci.

Termin "građanski rat u BiH" je strogo zabranjen i zamenjen sa "agresija Srba u BiH"

"Naša deca moraju učiti o opsadi Sarajeva, o njegovom stradanju, o genocidu u Srebrenici, mnogo više o zločincima koji su u međunarodnim pravnim procesima odgovorni, osuđeni i leže u zatvorima. Trenutno postoji mnoštvo izvitoperenih činjenica i neću dozvoliti da u udžbenicima piše da se u BiH dogodio građanski rat", rekao je Konaković.

Ministarstvo civilnih poslova ne može mnogo da učini.

"Smatram da se tu radi o jasnom govoru mržnje i povratku u devedesete godine prošlog veka", rekao je zamenik ministra civilnih poslova BiH Đorđe Milićević.

Komentari (5)

Uros

29.08.2016 09:47

Da nas nisu mrzeli,ne bi ni doslo do rata.Tako da ovo za Bosnjake nije nista novo.A ne bi trebalo da bude ni Srbima cudno,osim ako su Srbi bas toliko glupi i zaboravni.

Tradicija

29.08.2016 10:34

Dobrica Ćosić, „otac srpske nacije“: -„Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“ -„Laž je srpski državni interes.“ -„Laž je u samom biću Srbina“. -„U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina.“ -„Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž…“

branko

29.08.2016 10:42

Imajuci u vidu da istorija uopste odudara od stvarnih cinjenica I da je pisu pobednici na nacin kako Im odgovara zaboravljajuci prirodnu krilaticu da su poturice gori od turaka u svim segmentima zivota I rada, onda I ne cudi da se pojavljuju ovakva dogadjanja I izvrtanje stvarnih cinjenica. Ti isti protagonist jos cuvaju na tavanima stara dokumenta o svom poreklu, skriveno od svetla dana.

Stasha

29.08.2016 14:42

Poturice su gore od turaka.....sram vas bilo

miki

29.08.2016 20:06

živela Republika Srpska srpska država!