Stejt department
Wikipedia
Stejt department

Wikipedia

Stejt department, Foto: Wikipedia

"Terorističke grupe nastavljaju da planiraju moguće napade u regionu Balkana, uključujući i Kosovo", stoji u saopštenju Stejt departmenta koje je prenela i američka ambasada u Prištini.

Kako dalje piše, "teroristi mogu da napadnu sa malo ili bez ikakvog upozorenja, ciljajući na turističke lokacije, transportne centre, pijace, tržne centre, objekte lokalne uprave, hotele, klubove, restorane, bogoslužna mesta, parkove, glavne sportske i kulturne dogadaje, obrazovne ustanove, aerodrome i druge javne površine".

U saopštenju Stejt departmenta stoji i da se "politički motivisano nasilje javlja širom Kosova".

Pored toga, Amerikanci se upozoravaju i da ponovo razmotre putovanje na sever Kosova zbog, kako se navodi, "građanskih nemira".

"Tenzije među zajednicama na severu Kosova nastavljaju da podstiču nasilje, demonstracije i druge vrste nemira u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu", navodi Stejt department.

Kako se dalje dodaje, "iako su nedavni nemiri bili politički motivisani i u njima nije bilo mešanja turista ili članova međunarodne zajednice, posmatrači bi mogli da budu uključeni ako bi došlo do nasilnih incidenata".

U saopštenju se ne precizira na koje se to "nedavne nemire" misli.

Stejt department i ranije je izdavao slična upozorenja svojim građanima, a poslednji put "bezbednosna poruka" izdata je u decembru zbog mogućih demontracija u Prištini zbog povećanja cene električne energije, podsećaju prištinski mediji.

Komentari (4)

Marko

13.01.2018 14:45

kako sad to.kad su onu garant mira a kosovo dobilo sva priznanja za mir i prosperitet

PP

13.01.2018 14:58

Amerikanci i diriguju akcijama na Kosovu.

Boris

13.01.2018 15:35

Sasvim je bezbedno na KiM ameri po običaju preteruju, jedino što je potrebno kao mera bezbednosti je ostaviti organe kod kuće odnosno ne nositi ih sa sobom bez krajnje nužde.

DUŠAN

13.01.2018 18:42

ONI ODOBRILI PA I UPOZORILI CIJA JEDNO KONGRES DRUGO ŠTOBI SIPTARI SMELI DA NEMAJU BLAGOSLOV OD AMERA