OTIMAJU NAM NAJVEĆEG JUNAKA Albanci ponovo svojataju Obilića

Uprkos animozitetima i stereotipima, saradnja između Srbije i Albanije je moguća, kaže Zvezdana Kovač, direktorka Centra za demokratiju i pomirenje u jugoističnoj Evropi.

Otimaju nam najvećeg junaka
Otimaju nam najvećeg junaka, Foto: Promo

Ona je na konferenciji „Srbija i Albanija - prema evropskoj budućnosti“ ukazala da se mediji, ali i obrazovanje vrlo često koriste kao moćno oružje u nadogradnji egocentričnih stavova. Predstavljajući projekat Centra „Zajedničke istorijske čitanke“, koje pružaju više različitih pogleda na isti događaj, ona je navela da je studentima neophodno da imaju više činjenica, kao i da se ohrabruje njihovo kritičko razmišljanje.

Njeno izlaganje o tome da postoji više verzija jednog događaja, odnosno primer da je u jednoj zemlji Miloš Obilić predstavljen kao junak, a u drugoj kao kukavica, prekinuo je jedan od učesnika konferencije, albanski novinar Ben Andoni, koji je naveo da je on kao student istorije učio da je Miloš Obilić bio Albanac.

 • Korisnik: Amon Amarth
  18/05/2016 - 13:25
  Могу било ког Албанца побити у чињеници од топонима преко традиције до повести. Најпре нека науче османски језик. Нека прочитају Kitab-i Cihan-Nümâ или Tevārīḫ-i Āl-i ʿOsmān, нека прочитају детаљене дефтере области В'лк, области Топлице и Дубочице...маните Јозефа фон Хамера који меша 2 битке на Косову па наводи Чехе, Албанце, Влахе...без навода. Албанци, корен речи Милош! Ман'те се Билиш интерпретације, и у том случају корен речи! Корен топонима Косово, Дреница, Приштина
 • Korisnik: milan
  18/05/2016 - 06:39
  nacije koje uvazavaju svoje junake podizu im spomenike i daju imena ulicama u izuczvaju u skolama mi se bavimo rilijatima i zmajem od sipova i rasturamo drzavu dok albanci prave
 • Korisnik: Junak
  17/05/2016 - 23:09
  Nikad. Vuk Brankovic mozda, Milos Obilić ne! Pa sta ce vam jedan Milos pored Rugove, Tacija, Hodze, Haradinaja... ihahaj pa imate vi vase "heroje" velikoalbanske, a nase ostavite na miru.
  • Boris @Junak
   18/05/2016 - 08:51
   Jak si mi ti junak.Vuk Brankovic mozda?Tvoje poznavanje istorije se zasniva na desetercu?Arbanasi svojataju sve pocevsi od Nemanje (Nimani?) pa Djurdja Kastriotica(Skenderbeg) do evo i Kobilica.
 • Korisnik: Djole
  17/05/2016 - 21:21
  Ja znam sta vas najvise boli Ko kad je u peti trn, Što naš je orao lep i beo, a vaš je ružan i crn.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najnovije - Alo.rs