Otimaju nam najvećeg junaka
Promo
Otimaju nam najvećeg junaka

Promo

Otimaju nam najvećeg junaka, Foto: Promo

Ona je na konferenciji „Srbija i Albanija - prema evropskoj budućnosti“ ukazala da se mediji, ali i obrazovanje vrlo često koriste kao moćno oružje u nadogradnji egocentričnih stavova. Predstavljajući projekat Centra „Zajedničke istorijske čitanke“, koje pružaju više različitih pogleda na isti događaj, ona je navela da je studentima neophodno da imaju više činjenica, kao i da se ohrabruje njihovo kritičko razmišljanje.

Njeno izlaganje o tome da postoji više verzija jednog događaja, odnosno primer da je u jednoj zemlji Miloš Obilić predstavljen kao junak, a u drugoj kao kukavica, prekinuo je jedan od učesnika konferencije, albanski novinar Ben Andoni, koji je naveo da je on kao student istorije učio da je Miloš Obilić bio Albanac.

Komentari (5)

Djole

17.05.2016 21:21

Ja znam sta vas najvise boli Ko kad je u peti trn, Što naš je orao lep i beo, a vaš je ružan i crn.

Junak

17.05.2016 23:09

Nikad. Vuk Brankovic mozda, Milos Obilić ne! Pa sta ce vam jedan Milos pored Rugove, Tacija, Hodze, Haradinaja... ihahaj pa imate vi vase "heroje" velikoalbanske, a nase ostavite na miru.

Boris

18.05.2016 08:51

@Junak - Jak si mi ti junak.Vuk Brankovic mozda?Tvoje poznavanje istorije se zasniva na desetercu?Arbanasi svojataju sve pocevsi od Nemanje (Nimani?) pa Djurdja Kastriotica(Skenderbeg) do evo i Kobilica.

milan

18.05.2016 06:39

nacije koje uvazavaju svoje junake podizu im spomenike i daju imena ulicama u izuczvaju u skolama mi se bavimo rilijatima i zmajem od sipova i rasturamo drzavu dok albanci prave

Amon Amarth

18.05.2016 13:25

Могу било ког Албанца побити у чињеници од топонима преко традиције до повести. Најпре нека науче османски језик. Нека прочитају Kitab-i Cihan-Nümâ или Tevārīḫ-i Āl-i ʿOsmān, нека прочитају детаљене дефтере области В'лк, области Топлице и Дубочице...маните Јозефа фон Хамера који меша 2 битке на Косову па наводи Чехе, Албанце, Влахе...без навода. Албанци, корен речи Милош! Ман'те се Билиш интерпретације, и у том случају корен речи! Корен топонима Косово, Дреница, Приштина