U UKRAJINI KRV DO KOLENA! Vagner ostaje bez vojnika, Ukrajinci kreću u novu mobilizaciju!
Foto: AP/Evgeniy Maloletka (STR)

Oglas, koji pokriva 17 spratova zgrade, prikazuje logo grupe, slogane "Pridruži se pobedničkom timu!" i „Zajedno do pobede” i fotografiju naoružanog čoveka u maskirnoj uniformi, prenosi Rojters.

Grupa Vagner, čiji pripadnici se bore zajedno sa ruskim snagama na istoku Ukrajine, nastoji da popuni brojno stanje svojih trupa uoči očekivane prolećne ukrajinske kontraofanzive.

Smatra se da je ova paravojna grupa pretrpela velike gubitke tokom bitke za kontrolu nad Bahmutom, na istoku Ukrajine.

Šef Vagnera Jevgenij Prigožin, 61-godišnji bivši osuđenik čija kompanija je napredovala zahvaljujući saradnji sa Kremljom i ruskim ministarstvima, izjavio je ranije ovoga meseca da je "cilj Vagnera da do sredine maja regrutuje 30.000 novih boraca".

Ukrajina će pojačati mobilizaciju i rasporediće najmanje osam dodatnih brigada na granicu sa Belorusijom ako Rusija u toj zemlji rasporedi taktičko nuklearno oružje, rekao je danas šef parlamentarne frakcije ukrajinske pro-predsedničke partije Sluga naroda Dejvid Arahamijka za britanski TV kanal Skaj Njuz.

"To predstavlja pravi izazov. Ukrajina bi morala da mobiliše još više ljudi, za najmanje još osam dodatnih brigada i kontrolu te linije fronta", rekao je on odgovarajući na pitanje britanske televizije kako komentariše najavu Kremlja o predstojećem razmeštanju taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji.
Arahamija je ukazao da bi se u tom slučaju zvanični Kijev suočio sa izazovom otvaranja drugog fronta i pedočio da bi potencijalna linija fronta sa Belorusijom bila duža od hiljadu kilometara.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 25. marta izjavio da će Rusija, na zahtev Minska, rasporediti svoje taktičko nuklearno oružje u Belorusiji, upravo onako kako su Sjedinjene Američke Države rasporedile sopstveno nuklearno oružje na teritoriji svojih saveznika.

Moskva je ranije razmestila u Belorusiji svoje nuklearne raketne sisteme Iskander.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je danas ukrajinske vojnike na liniji fronta u  Zaporoškoj oblasti i na lokaciji u blizini linije fronta u blizini Bahmuta, a potom je razgovarao i sa zvaničnicima i stanovnicima Hersona.

"Čast mi je što sam danas ovde, pored naše vojske", napisao je Zelenski na svom Telegram kanalu, preneo je Rojters.

Zelenski je objavio i video snimak na kojem se vidi kako dodeljuje medalje ukrajinskim vojnicima.

On se sastao i sa direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelom Grosijem u blizini Zaporoške nuklearne elektrane.

Grosi je nakon tog susreta napisao na Tviteru da je sa Zelenskim imao ''bogatu razmenu'' o zaštiti elektrane i njenog osoblja.

Više od 2.000 ljudi je evakuisano do sada iz Bahmuta i njegovih predgrađa u grad Šahtersk, izjavio je danas Aleksandar Šatov, gradonačelnik Šahterska.

Prema njegovim rečima evakuacija iz Bahmuta ne prestaje i u Šahtersk svakodnevno stiže 30 do 40 novih izbeglica, prenosi TASS.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading