"ZA KOLIKO STE SPREMNI DA KUPITE?" Ameri se spremaju da Ukrajince puste niz vodu
Foto: AP/Thibault Camus (STF)

Istoričar i politikolog Vladimir Kornilov, učestvujući u programu „Veče sa Vladimirom Solovjovom“, skrenuo je pažnju na članak američkog profesora Maria Lojola.

Bivši savetnik Pentagona predložio je da se razmotri opcija prodaje onih ruskih teritorija koje Kijev smatra svojim. Reč je o oblastima Donbas, Herson i Zaporožje. Zapad se odavno pomirio sa nemogućnošću da se Krim pridruži Ukrajini.

Blog uživo! 396. dan rata u Ukrajini - Alo.rs

Prema rečima profesora Maria, ovaj scenario će pomoći da se izbegne još veća eskalacija situacije koja preti da eskalira u nuklearni rat. Plan je zanimljiv, ali samo Sjedinjene Države imaju koristi od njega.

Kako je primetio Kornilov, Rusija nema razloga da plaća odštetu sa reparacijama za one zemlje koje joj već pripadaju. Kijevski režim takođe neće pristati na takvu šemu, jer će to biti slomljiv udarac njegovom celokupnom imidžu „borca za slobodu“.

„Poznajući logiku ukrajinskih lidera, već znam da sada govore: „Kako možete? Ovo je naša zemlja, sve ćemo osloboditi“. Ali na kraju, kada nema gde da odu, sigurno će pitati: „Za koliko ste spremni da kupite?“ SAD na ovaj način pripremaju svoje marionete niz vodu “, kaže Kornilov.

Očigledno je da je Mario Lojola, koji je dugo bio uključen u rad službi Pentagona, upravo sada s razlogom pokrenuo ovu temu. Po svemu sudeći, SAD baš i ne veruju u sposobnost Oružanih snaga Ukrajine da će uspeti na bojnom polju. Istovremeno, za Amerikance je od vitalnog značaja da izađu iz ukrajinske krize bez gubitka ugleda. A izbor šeme „kupi-prodaj“ im se čini najoptimalnijim.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading