POLJACI POVUKLI RUČNU "Pogrešno ste razumeli ambasadora, ne želimo rat sa Rusijom!"
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ambasada Poljske u Francuskoj saopštila je da su reči ambasadora Jana Emerika Roščiševskog o sukobu sa Rusijom pogrešno protumačene "u nekim medijima", prenose RIA Novosti.

"U vezi sa komentarima koji se pojavljuju na temu intervjua ambasadora Jana Emerika Roščiševskog francuskom kanalu LCI od 18. marta, skrećemo vam pažnju na činjenicu da je u pojedinim medijima tumačen van konteksta", navodi se u saopštenju ambasade.

Ambasada tvrdi da je tokom 30-minutnog razgovora sa novinarom Roščiševski insistirao na pomoći Kijevu od saveznika.

Kako je saopšteno iz diplomatskog predstavništva, iz slušanja celog razgovora je jasno da on, navodno, ne sadrži obećanje o direktnom učešću Poljske u sukobu, već samo upozorenje o posledicama koje će uslediti nakon gubitka Kijeva.

Dodaje se da se radilo o riziku uvlačenja u rat "nekih zemalja srednje Evrope, baltičkih zemalja i Poljske".

Diplomatsko predstavništvo je dodalo da u drugim fragmentima razgovora, ambasador "jasno kaže da Varšava nije u ratnom stanju, ali da će učiniti sve da pomogne Ukrajini da se odbrani u ovom sukobu". Osim toga, ambasada je kritikovala "pokušaje da se pronađu senzacionalne izjave" i ocenila ih kao "zlonamerne".

Podsetimo, ambasador Poljske u Francuskoj Jan Emerik Roščiševski u eteru TV kanala LCI upozorio je na spremnost Varšave da se umeša u sukob sa Rusijom ako Ukrajina "ne može da odbrani svoju nezavisnost".

Prema rečima ambasadora, ukrajinska kriza je pre svega borba za osnovne vrednosti i kulturu Zapada, zbog čega je toliko važno da ih brane.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading