I RUSIJA I UKRAJINA SU SAMO MARIONETE Pravi rat vode dva moćna saveza, njihova snaga omogućila je Rusiji da preživi!
Foto: EPA/Alo Ilustracija/EPA

Više od godinu dana besni rat u Ukrajini. Nema sumnje da se radi o humanitarnoj katastrofi za obične ljude, naročito u istočnoj Ukrajini.

Ako na trenutak zaboravimo surovu svakodnevnicu, kao i tanka i teško proverljiva saopštenja obe strane u ovom ratu, i pozabavimo se samo činjenicama, rat u Ukrajini dobija potpuno novi oblik.

Ljudi koji započinju i vode ratove vrlo retko razumeju u šta se upuštaju i zašto, i obično prave greške u procenama.

Istorijski pokazatelji

SAD su od 2000. godine izvršile invaziju na tri zemlje - Sirija, Irak i Avganisan. Smatralo se da će zbog velika vojne nadmoći SAD svi ti ratovi biti brzi i kratki. To se ipak nije dogodilo ni u jednom od ova tri sukoba. Trajali su dugo, a ne samo da pobede nisu bile brze, već su SAD izgubile sva tri rata.

I RUSIJA I UKRAJINA SU SAMO MARIONETE Pravi rat vode dva moćna saveza, njihova snaga omogućila je Rusiji da preživi!

Alexei Druzhinin (POOL)

 

 

Isti scenario dešava se i u Ukrajini. Ako su u Moskvi mislili da će Ukrajini biti brzo poražena, očigledno je da su pogrešili. Takođe, ako su Ukrajina i NATO mislili da mogu da se vojno suprotstave Rusiji, i oni su bili u zabludi.

Dva rata

Ono što većina ne vidi je da se u Ukrajini vode ne jedan, već dva rata. Prvi je onaj na frontu, u kojem se Rusi sa jedne, bore protiv Ukrajinaca i celog NATO pakta sa druge strane.

Taj rat se vodi tenkovima, puškama i artiljerijom, i za sada Rusi imaju nešto bolje rezultate, na šta ukazuje i pomeranje linije fronta ka zapadu.

Sa druge strane, u isto vreme vodi se ekonomski rat, Rusije sa jedne i celog Zapada sa druge strane.

I RUSIJA I UKRAJINA SU SAMO MARIONETE Pravi rat vode dva moćna saveza, njihova snaga omogućila je Rusiji da preživi!

Alexei Druzhinin (POOL)

 

Obe strane uvele su ekonomske sankcije, dizajnirane da nanesu štetu drugoj strani. Najdramatičniji primer je "zamrzavanje" (čitaj - krađa) ruskih rezervi u inostranstvu od strane Zapada. U pitanju je nekih 300 milijardi dolara ruskog novca. O tom novcu na Zapadu se sada govori kao "fondu za obnovu Ukrajine."

Brojevi govore

Postavlja se pitanje kako je Rusija, čija ekonomija nije na noviu vodećih zemalja Zapada, preživela i ovoliko dugo.

Jedan od načina da se razume svaki ekonomski rat je da se posmatraju strane u ratu, i čime raspolažu. Jedan od načina na koji ekonomiski posmatraju moć neke strane u ratu je i BDP - bruto domaći proizvod (godišnja proizvodnja robe i usloga).

BDP SAD i njenih saveznika u NATO paktu, ako bi se sabrale, iznosi nešto više od 32 biliona dolara. To je njihova ekonomska snaga.

Sa druge strane Rusija ima samo 1,5 biliona dolara.

Prosto gledano SAD i Zapad trebalo je da u ovom ratu izbore laku pobedu, gledano čisto kroz brojeve, sa mogućim raspadom Rusije i pobedom Zapada.

To se i predviđalo još prošle godine, i gledano kroz statistiku taj scenario je imao logike. Ispostavilo se da je Zapad pogrešio.

Rusija se nije raspala

Iako je Rusija pretrpela ozbiljna posledice, bilo ih je mnogo manje od očekivanih, i naročito u odnosu na Ukrajinu.

Sa druge strane ekonomija Zapada takođe trpi, zbog inflacije.

Suprotno svim očekivanjima ruska ekonomija je u mnogo boljem stanju nego što su brojevi obećavali.

Sa druge strane BDP Kine je prošle godine iznosi preko 19 biliona dolara. Trend rasta se nastavlja, a očekuje se i da bi Kina mogla da prestigne SAD.

Ukoliko se zbirnom BDP-u takozvanog istočnog bloka dodaju ostale zemlje, poput Irana, Severne Koreje, BRIKSA-a, uz balansiranje zemalja OPEC-a, vidljivo je da je "na ruskoj strani" daleko više novca nego što se moglo i zamisliti.

To je ujedno i glavni razlog za opstanak ruske ekonomije, što za rezultat ima rat kojem se kraj ne vidi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading