(UKRAJINA UŽIVO) PUTIN U RATNOJ ZONI Evo kako su ga dočekali građani Mariupolja (FOTO/VIDEO)
Foto: AP/Foto: AP

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u svom sinoćnjem obraćanju na Tviteru rekao da će Ukrajina dobiti novu vojnu pomoć iz više zemalja.

Zelenski je u video poruci najavio vojnu pomoć "od prijatelja iz Kanade, Nemačke, Francuske, Danske, Estonije. Konkretno, govorimo o municiji, tenkovima i artiljeriji, dodao je on.

Volodimir Zelenski uveo je juče lične sankcije sirijskom predsedniku Bašaru Al Asadu, prenosi RIA novosti. Prema tekstu ukaza objavljenom na sajtu ukrajinskog predsednika, sankcije su uvedene na period od 10 godina i predviđaju blokadu imovine, zabranu povlačenja kapitala iz Ukrajine, prestanak ekonomskih i finansijskih obaveza, zabranu prenosa tehnologije i prava na objekte intelektualne svojine.

Predsednik Rusije Vladimir Putin došao je juče u nenajavljenu posetu Krimu na devetu godišnjicu ruske aneksije poluostrva.

Kako javljaju ruski državni mediji ruski predsednik doputovao je na Krim kako bi prisustvovao obeležavanju devete godišnjice od kada je Rusija aneksirala ovo poluostrvo u Crnom moru.

Ukrajina smatra poluostrvo svojom, ali privremeno okupiranom teritorijom.



Putin o miniranju bolničkih objekata u Marijupolju

19.10 - Ruski predsednik Vladimir Putin, komentarišući akcije Oružanih snaga Ukrajine, koje su minirali bolničke objekte u Marijupolju, rekao je da „normalni ljudi to ne rade“.

 

Putin posetio komandno mesto u Rostovu na Donu

18.22 - Ruski državni mediji javljaju da je Vladimir Putin posetio komandno mesto u južnom ruskom gradu Rostovu na Donu.



Ukrajinske snage granatirale stambene zgrade i supermarket u Donjecku, ima ranjenih

17.55 - Ukrajinske trupe granatirale su Petrovski okrug u Donjecku, ranivši dva civila i oštetivši nekoliko višespratnica. Direktno je pogođen veliki supermarket, preneo je dopisnik Sputnjika.


Neidentifikovane osobe digle su u vazduh automobil komandanta Novokahovskog voda PPS (Hersonska oblast)

16:55 - Kako je saopštio Istražni komitet Ruske Federacije, pod krilo automobila 17. marta postavljen je eksploziv. Eksplozija se dogodila dok se muškarac vozio sa porodicom. On sam je umro, a njegova žena i ćerka su stradale.
 
 Istražni komitet je otvorio krivični postupak za ubistvo i ubistvo u pokušaju.

 

 

Peskov: U situaciji oko naloga MKS Rusija će se rukovoditi svojim interesima

16:10 - Buduće akcije Moskve kao odgovor na stav određenih zemalja u vezi sa nalogom Međunarodnog krivičnog suda (MKS) za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina biće u skladu sa njenim interesima, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Upitan da li bi nemačko prihvatanje naloga Međunarodnog krivičnog suda moglo da dovede do kršenja odnosa između dve zemlje, Peskov je rekao da je Rusija činila i nastaviće da čini ono što najviše odgovara njenim interesima, prenosi TASS.

"Smatramo da su pravno nevažeće sve odluke Međunarod

Pojedini građani Marijupolja dočekali Putina sa gozbom na stolu

15:35 - Putinova iznenadna poseta Marijupolju, prva je poseta okupiranim teritorijama u Donbasu od početka rata. Marijupolj, koji je Rusija zauzela u maju nakon jedne od najdužih i najkrvavijih bitaka u ratu, bio je prva velika pobeda Rusije nakon što nije uspela da zauzme Kijev i umesto toga se fokusirala na jugoistočnu Ukrajinu.

Kako prenose ruske novinske agencije pozivajući se na Kremlj, Putin je helikopterom doleteo u Marijupolj. Vozeći automobil, Putin je obišao nekoliko gradskih okruga, zaustavljajući se i razgovarajući sa lokalnim rezidentima. Štaviše, snimci pokazuju da su ga pojedini građani Marijupolja dočekivali u novoobnovljenim kvartovima, a kod jednog od njih je čak otišao da vidi stan, dok se na stolu nalazila bogata trpeza.

Borbe u Ugledaru se nastavljaju

14:50

 

Peskov: U situaciji oko naloga MKS Rusija će se rukovoditi svojim interesima

14:25 - Buduće akcije Moskve kao odgovor na stav određenih zemalja u vezi sa nalogom Međunarodnog krivičnog suda (MKS) za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina biće u skladu sa njenim interesima, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Upitan da li bi nemačko prihvatanje naloga Međunarodnog krivičnog suda moglo da dovede do kršenja odnosa između dve zemlje, Peskov je rekao da je Rusija činila i nastaviće da čini ono što najviše odgovara njenim interesima, prenosi TASS.

"Smatramo da su pravno nevažeće sve odluke Međunarodnog krivičnog suda, koji ni mi ne priznajemo", rekao je Peskov.

Još jedan ukrajinski BTR-4E je van pogona usled eksplozije mine

14:00 - 

 

 

OSU ubacuje opremu za prodor u region Zaporožja

13:30

 

 

Nekoliko zapadnih zemalja priprema nove pakete vojne pomoći Ukrajini

 

12:20 - Po rezultatima još jednog sastanka u formatu „Ramštajn“, zapadne zemlje su izjavile da su spremne da prebace dodatnu vojnu pomoć Oružanim snagama Ukrajine.

 

 

Pokušaj proboja na Zaporoški front

11:45 - Nekoliko jedinica Oružanih snaga Ukrajine je nokautirano, pešadija je delimično pogođena i rasturena.

 

 

Zaporožje vrvi od ukrajinske vojske

10:56 - Grad Zaporožje je prepun ukrajinske vojske, lokalni stanovnici su zapravo uzeti za taoce, izjavio je za Sputnjik Vladimir Rogov, član glavnog saveta regionalne administracije.

"Danas grad Zaporožje bukvalno vrvi od ukrajinskih militanata i stranih plaćenika. Režim Zelenskog je pretvorio Zaporožje u jedan od najmilitarizovanijih gradova na teritoriji koju su okupirali ukrajinski militanti. Nekoliko desetina civilnih infrastrukturnih objekata koriste se kao vojna postrojenja", rekao je Rogov.

Кarte borbenih dejstava


10:32 - Jedinice Vagner se nalaze na 500 metara od zgrade oblasne administracije u centru Bahmuta.

 

 

Ukrajina je predvidela oštriju mobilizaciju

09:53 - Bivši premijer Ukrajine Nikolaj Azarov izrazio je mišljenje da se Кijev sprema da pooštri proces mobilizacije.

 

 

Rusija je već uništila dve ukrajinske vojske

09:13 - Od početka specijalne operacije Ukrajina je stvorila tri armije. Prve ruske trupe uništene su na početku sukoba, druge do kraja 2022. Ovo je rekao bivši savetnik šefa Pentagona pukovnik Daglas Mekgregor.

 

 

Ruska vojska odbila napad u regionu Zaporožja

08:51 - Ruska vojska odbila je napad ukrajinskih nacionalista u regionu Zaporožja, rečeno je RIA Novostima u Ministarstvu odbrane

 

 

Кanada isporučuje vozove oklopnih vozila Кijevu

08:21 - Bergepanzer 3 vozila na šasiji Leopard dodata su seriji od osam tenkova Leopard 2A4.

 

 

Analiza situacije na frontu Američkog instituta za proučavanje rata

07:50 - Ruske trupe izvele su kopnene napade na liniju Кupjansk-Svatovo-Кremennaja.

 

 

Putin posetio Mariupolj

07:25 - Predsednik Rusije Vladimir Putin je posetio Mariupolj, provozavši se automobilom po gradu.

 

 

Rusi odbili napad


06.45 - Ukrajinski nacionalisti iz teritorijalne odbrane su bezuspešno pokušali da napadnu ruske napredne položaje u zaporoškom pravcu, rekao je za RIA Novosti šef pres-centra grupe trupa Vostok Aleksandar Gordejev.

„Neprijateljska mobilna vatrena grupa iz sastava 105. brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine pokušala je da u borbi iz naselja Novodarovka izvidi naše prednje položaje. Motostreljačke jedinice, uz podršku artiljerije, nanele su neprijatelju vatreni poraz“, rekao je.
 

Putin održao sastanak sa vojnim vrhom

06.40 - Predsednik Rusije Vladimir Putin održao je sastanak na komandnom mestu specijalne vojne operacije u Rostovu na Donu, saopštila je pres-služba Kremlja. „Šef države je saslušao izveštaje načelnika Generalštaba Oružanih snaga RF Valerija Gerasimova i jednog broja vojnih lidera“, saopštio je Kremlj.

 


 

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading