AMERIKANCI IMAJU NEPREMOSTIV PROBLEM Specijalni timovi rade na ukrajinskim migovima, ali je posao krenuo po zlu!
Foto: Alo!

Američka vojska proučava mogućnost integrisanja zapadnih rakete vazduh-vazduh u ukrajinske borbene avione iz sovjetske ere, izjavili su izvori iz Ministarstva odbrane SAD za "Politiko".

Anonimni izvor iz američkog Ministarstva odbrane ukazao je za taj medij da glavnu prepreku u opremanju ukrajinskih "migova" zapadnim raketama vazduh-vazduh srednjeg dometa AIM-120 predstavlja fizičko postavljanje raketa na borbene avione, ali i njihovo usklađivanje sa sovjetskim radarskim sistemom.

Američki i sovjetski sistemi su toliko različiti da rakete ne mogu komunicirati sa radarskim sistemom aviona, ukazuje izvor.

"Politiko" podseća da Kijev u svom arsenalu već poseduje određeni broj AIM-120 raketa, koje je prethodno obezbedile zapadne zemlje poput Velike Britanije i Belgije, te da ukrajinske snage te rakete trenutno ispaljuju iz zapadnih PVO sistema zemlja-vazduk kao što je NASAMS.

Američki vojni zvaničnici veruju da Kijev planira pokretanje nove ofanzive tokom narednih šest do osam nedelja, ali su zabrinuti da ukrajinskim snagama ponestaje protivvazdušne odbrane, ukazuje "Politiko".

Podsetimo, portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer poručila je da Vašington i dalje ne namerava da šalje svoje borbene avione F-16 Kijevu, uprkos činjenici da su nedavno dva ukrajinska pilota stigla u SAD kako bi razmotrila mogućnost preobuke za rukovanje američkim borbenim avionima.

"Predsednik se već izjasnio povodom F-16, kao što znate. Ništa se nije promenilo od tada", rekla je Žan Pjer.

Američki predsednik Džozef Bajden prethodno je izjavio da slanje američkih aviona ne bi imalo smisla, uzevši u obzir trenutnu situaciju na frontu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading