GUTEREŠ DOPUTOVAO U KIJEV Razgovora sa Zelenskim
EPA/Salvatore Di Nolfi

Ranije je pres služba UN najavila predstojeću posetu Guteresa Kijevu, gde je planirao da se sastane sa Vladimirom Zelenskim .

- Generalni sekretar Antonio Guteres je u Kijevu. Kasnije danas će se sastati sa Vladimirom Zelenskim u Kijevu kako bi razgovarali o nastavku Crnomorske inicijative za žito u svim njenim aspektima, kao i o drugim aktuelnim pitanjima - napisao je Guteresov predstavnik na Tviteru

Ugovor o žitu, koji su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije , Turske , Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu. Koordinaciju saobraćaja plovila vodi Zajednički koordinacioni centar (JCC) u Istanbulu. Ugovor je istekao 18. novembra 2022, ali je podrazumevao automatsko produženje za 120 dana do 18. marta, ako se bilo koja strana ne protivi.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da „nikakve takve primedbe nisu primljene“, uz napomenu da ruska strana dozvoljava tehničko produženje „crnomorske inicijative“ za izvoz ukrajinskog žita bez ikakvih promena u rokovima i obimu.

Sam žitni posao je sastavni deo paketnog sporazuma, koji, između ostalog, predviđa deblokadu ruskog izvoza hrane i đubriva, Moskva je napomenula da je upravo to ono što nije sprovedeno. Istovremeno, usledila su uveravanja iz UN da će ograničenja biti ukinuta, prenela je RIA.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading