ISPRAVKA: Republikanske partije u Kongresu ne zalažu se za to da Ukrajina odustane od dela svoje teritorije u korist Rusije
Foto AP

 

Na portalu Alo.rs 07.02.2023 godine objavljena je netačna informacija da je The Washington Post objavio da se republikanski/e članovi/ice američkog Kongresa zalažu za to da Ukrajina treba deo teritorije da ustupi Rusiji. 

U ovom tekstu su na osnovu analize portala Raskrinkavanje.ba izmenjeni ili uklonjeni sporni delovi, a promenjen je i naslov teksta.

U pomenutom članku citirani su rezultati brojnih studija koje su citirane u domaćim medijima, među kojima su i one koje su sproveli Galup, Foks njuz, Vašington post-ABC njuz, NBC njuz, Univerzitet Market i istraživački centar Pju. 

Članak govori o istraživanjima javnog mnjenja koja ne uključuju samo članove američkog Kongresa, već javnost u SAD uopšte. Ovakva istraživanja su zaista pokazala pomenute rezultate, ali to ne znači da je to stav članova američkog Kongresa.

Međutim, možda najupečatljivija je spremnost GOP-a da ustupi teritoriju Ukrajini kako bi okončala rat.

Nova Galupova anketa dala je ljudima binarni izbor između podrške naporima Ukrajine da povrati svoju teritoriju i brzog okončanja rata — čak i ako je to značilo da je Rusiji dozvoljeno da zadrži teritoriju koju je zauzela. Tesna većina republikanaca izabrala je prvo, ali 41 odsto je bilo spremno da prihvati da Rusija zadrži teritoriju kako bi okončao rat. To je u poređenju sa samo 16 odsto demokrata koji su verovali u isto.

 

Tramp: Sve bih rešio za 24 sata

Bivši američki predsednik Donald Tramp rekao je da je mogao da spreči rat između Rusije i Ukrajine da je prošle godine bio na mestu šefa države. Prema njegovim rečima, njegova ličnost na mestu predsednika nije dozvolila da se ovaj rat rasplamsa.

"Kao što sam ranije rekao, ovaj rat se nikada ne bi dogodilo. Rusija nikada ne bi izvršila invaziju, Putin nikada, nikada, ne bi izvršio invaziju", rekao je Tramp obraćajući se svojim pristalicama u Nju Hempširu", gde je održao prvi miting u kampanji koju je najavio pre nekoliko meseci.

Tramp je rekao da i sada može da reši ovu krizu za 24 sata. Prema njegovim rečima, ono što se dogodilo je apsolutno strašno.

"Gradovi su sravnjeni sa zemljom. Ljudi, to je u milionima. Mogli bi biti milioni više. Ko zna kada je zadnji put čitav grad bombama zbrisan sa lica zemlje", rekao je Tramp.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading