NOVI PAKET NAORUŽANJA Nemačka i Švedska pregovaraju o slanju PVO sistema Ukrajini
EPA

Nemačka i Švedska pregovaraju o novom paketu naoružanja kojim bi Stokholm obezbedio protivvazdušne rakete i lansere za nemačke sisteme IRIS-T u Ukrajini, preneo je danas portal Blumberg pozivajući se na neimenovane izvore.

Nemačka je zatražila od Švedske da obezbedi lanserne rampe za protivraketni sistem kompatibilan sa nemačkim IRIS-T, kao i još municije koja se može koristiti za nemačke sisteme IRIS-T koji se nalaze u Ukrajini.

Kako navodi Blumberg, švedske oružane snage koriste rakete IRIS-T u svom Robotsistemu 98, lansirnoj rampi koja se pokreće na terenu pomoću oklopnih vozila na gusenicama, a krajem prošle godine vlada Švedske objavila je da će Ukrajini isporučiti PVO sistem, ne precizirajući kojeg tipa.

Posle početka rata u Ukrajini prošle godine, Nemačka je započela obnovu odbrambene industrije, podstičući proizvodnju kritičnih zaliha oružja.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je prošle godine da će Nemačka izdvojiti 100 milijardi evra za modernizaciju Bundesvera i povećanje godišnje potrošnje za odbranu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

Komentari (0)

Loading