PAKAO ZA UKRAJINSKU VOJSKU Svi putevi u Bahmutu na nišanu ruske armije
Foto: EPA/EPA-EFE/STR

"Naše snage zatvaraju obruč oko grada. Trenutno se vode borbe za kontrolu nad autoputem Časov Jar – Artjomovsk", rekao je on i dodao da je ovaj put jedini preostali za snabdevanje ukrajinskih trupa.

"Ova trasa je delimično već kontrolisana, već smo otvarali vatru na neprijateljske kolone koje su prenosile naoružanje. Mislim da će taj put vrlo uskoro biti pod kontrolom ruske vojske, kao i sam Bahmut", dodao je on.

Gagin je napomenuo da je situacija u gradu teška, Oružane snage Ukrajine svakodnevno gube stotine boraca.

Artemovsk (ukrajinski naziv - Bahmut) se nalazi u delu DNR koji kontroliše Kijev, severno od Gorlovke. Poslednjih nedelja vode se žestoke borbe. Prema rečima osnivača Vagnerove grupe Jevgenija Prigožina, oslobađanje grada zaustaviće ukrajinsku ofanzivu u bilo kom pravcu.

Ruska artiljeroja uništila ukrajinsko skladište municije

Ruski artiljerci napali su položaje Oružanih snaga Ukrajine u Hersonskoj oblasti, a kao rezultat napada uništeno je skladište municije, rekao je za "RIA Novosti" izvor upoznat sa situacijom.

"Noću je artiljerijska vatra uništila skladište municije u blizini sela Zelenovka, pri čemu su demolirana tri vozila, a poginula su četiri neprijateljska vojnika", rekao je izvor.

Pored toga, kao rezultat artiljerijskog udara u oblasti Olgovke, neprijatelj je izgubio desetoro vojnika, a osmoro ranjenih.

Guverner Hersonske oblasti Vladimir Saljdo je ranije govorio o redovnim slučajevima da ukrajinska vojska prelazi na stranu Rusije. Prema mišljenju stručnjaka, to se može objasniti prinudnom mobilizacijom koja je u toku u Ukrajini.

"Ranije su takvi slučajevi bili sporadični, ali su sada sve masovniji. To je pozitivan pomak, znači da propaganda više ne pomaže", rekao je stručnjak vojnih nauka Konstantin Sivkov u intervjuu za "RIA Novosti", što je potvrdio i vojni ekspert Aleksej Leonikov.

"Ljudi, dolazeći na front i znajući da iza njih stoje odredi iskusnijih boraca Oružanih snaga Ukrajine, shvataju da imaju dve mogućnosti - ili da poginu bez razloga, ili da se prvom prilikom predaju našim trupama", rekao je izvor.

Prošle jeseni su stanovnici Hersonske oblasti evakuisani sa desne obale Dnjepra na levu zbog mogućeg zaoštravanja situacije. Od tada su Herson i desni deo obale pod kontrolom Ukrajine.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading