HAG SPREMA ĆELIJU ZA PUTINA! Fon der Lajen u poseti Kijevu: Uspostavićemo sud, on želi da negira postojanje Ukrajine
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Fon der Lajen je u Kijevu, gde su ona i drugi zvaničnici EU u poseti da pokažu svoju podršku i obećaju vojnu, finansijsku i političku pomoć Ukrajini uoči jednogodišnje godišnjice rata.

- Centar će koordinisati prikupljanje dokaza, biće povezan sa zajedničkim istražnim timom koji podržava naša agencija Evrodžast - rekla je ona.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je nepokolebljivu podršku bloka Ukrajini u razgovoru sa predsednikom Volodimirom Zelenskim.

- Putin pokušava da negira postojanje Ukrajine, ali umesto toga rizikuje budućnost Rusije - rekla je Fon der Lajen.

EU: Nova vojna pomoć Kijevu od 545 miliona evra

Uoči samita Evropske unije i Ukrajine, Savet EU saglasio se danas sa novim paketom vojne pomoći Kijevu, koji je vredan 500 miliona evra.

Pored tog, sedmog po redu, paketa pomoći, koji je u okviru takozvanog Evropskog mirovnog fonda (EPF), odlučeno je da se izdvoji još 45 miliona evra za obuku ukrajinskih vojnika, koju obavlja Misija vojne pomoci Evropske unije (EUMAM).

Ukupni doprinos EU u okviru EPF za Ukrajinu je 3,6 milijardi evra.

Mere podrške vojske

Među merama pomoći za podršku vojci Ukrajine je obezbeđivanje neophodne nesmrtonosne opreme i zaliha, kao i usluga za podršku aktivnostima obuke.

-Ukrajina treba da dobije svu neophodnu vojnu opremu i obuku koja im je potrebna za odbranu svoje teritorije i svog naroda od ruskog agresorskog rata. Oni ne brane samo svoju zemlju, oni brane i naše zajedničke vrednosti i osnovne principe međunarodnog prava - izjavio je tim povodom Žozep Borelj, visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost.

Prema njegovim rečima, novim merama šalje se jasna poruka u ključnom trenutku: EU nastavlja da podržava Ukrajinu "onoliko dugo koliko je potrebno i koliko god bude potrebno".

Prethodne mere pomoci u okviru EPF za Ukrajinu dogovorene su 28. februara, 23. marta, 13. aprila, 23. maja, 21. jula i 17. oktobra prošle godine.

Pratite vesti sa fronta.

Komentari (8)

Loading
Vlada Sevcenko

02.02.2023 17:15

Ko je ta fobn der lajen .ko je nju izabrao. Ona da spremi hag za Putina ha ha dobice ona cirkon u rajstag da da ko je birao tu babu nametnuli je

db

02.02.2023 18:08

Ursula i njen nerast iz Cirkusa -divna slika .

Romi

02.02.2023 19:34

Samo napravite sto veci zatvor trebace strpati ogroman broj od klintona ffo zelenskog ,vise stotina osudjenika.

Svet

02.02.2023 20:29

Bolje bi bilo Fonder Lajen da razmisli da li ce i Hag i Brisel postojati u buducnosti.

ja

02.02.2023 21:11

nije vam rusija srbija boricete se vi do poslednjeg ukrajinca

Ravnogorac

03.02.2023 20:25

Za Putina doživotna kazna, zaslužio je (njegovi pobjegli s Kosova I Metohije, napali nezavisnu državu Ukrajinu, opljačkao Srbiju - NIS, zlo od čoveka).