"EU STOJI UZ UKRAJINU ČVRSTO KAO I UVEK" Ursula fon der Lajen i Žozep Borelj doputovali u Kijev
Foto: Tanjug/Tanjug

"Lepo je vratiti se u Kijev. Ovo je moj četvrti dolazak od invazije Rusije. Ovog puta, sa mojim timom komesara", napisala je Fon der Lajen u objavi na društvenoj mreži Tviter.

Ona dodaje da je u Kijev doputovala kako bi pokazala da "EU stoji uz Ukrajinu čvrsto kao i uvek", i kako bi dodatno produbila podršku i saradnju Ukrajine u EU.

"Stigao sam u Kijev da prenesem poruku podrške EU svim Ukrajincima koji brane svoju zemlju", stoji u poruci koju je na Tviteru objavio Borelj uz fotografiju sa železničke stanice u Kijevu nakon što je izašao iz voza.

Naglašava da je pomoć EU Kijevu dostigla 50 milijardi evra od početka rata, da je Evropa uz Ukrajinu od prvog dana sukoba i da će u budućnosti stajati uz narod ukrajine, do "pobede".

Više desetina najviših zvaničnika EU stiglo je u danas u Kijev sa obećanjima o većoj vojnoj, finansijskoj i političkoj pomoći, prenosi Rojters.

Najviši članovi izvršne Evropske komisije EU danas će se sastati sa svojim kolegama u ukrajinskoj vladi.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i Ursula fon der Lajen sastaće se sutra sa predsednikom Ukrajine Zelenskim.

Sutrašnji samit Ukrajina-EU prvi je skup visokog formata u ukrajinskoj prestonici od početka rata 24. februara 2022. godine.

Tokom sastanaka predviđeni su razgovori o slanju dodatne vojne pomoći Ukrajini, poboljšanju pristupa ukrajinskih proizvoda tržištu EU, pomoći Ukrajini u pokrivanju energetskih potreba, uvođenju novih sankcija Rusiji, krivičnom gonjenju rukovodstva u Moskvi zbog ratnih zločina i drugim temama.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

Komentari (0)

Loading