ŽESTOKE BORBE U HERSONU Ukrajinske snage ne odustaju, ponovo pokušale da pređu Dnjepar
Foto: EPA/EPA Russian Defence Ministry Press

"Danas su ukrajinske trupe ponovo pokušale da pređu Dnjepar u Hersonskoj oblasti kako bi se učvrstile na levoj obali. Ona je odbijena. Pokušaj neprijatelja nije uspeo“, rekao je on.

Prošle nedelje, vršilac dužnosti guvernera regiona Vladimir Saldo rekao je da se leva obala Dnjepra redovno besciljno gađa sa strane Oružanih snaga Ukrajine, pri čemu su napadi uglavnom pogađali stambene zgrade, što dovodi do pogibije civila.

Situacija u Hersonskoj oblasti ostaje napeta. Ruske vlasti su od sredine oktobra prošle godine organizovale premještanje civila na levu obalu Dnjepra, jer su bili u opasnosti zbog stalnog ukrajinskog granatiranja i opasnosti od poplava u slučaju udara na branu hidroelektrane Кahovskaja.

Ukupno je evakuisano 115 hiljada ljudi iz regiona desne obale. Početkom novembra ruska komanda je odlučila da zauzme odbrambene položaje duž leve obale reke i tamo rasporedila više od 30.000 vojnika i oko 5.000 komada naoružanja i opreme.

Uživo: 342. dan rata u Ukrajini 

Hersonska oblast je postala subjekt Rusije nakon referenduma održanog u septembru 2022. Istovremeno, ukrajinska strana ne priznaje njen legitimitet i nastavlja da granatira teritoriju regiona. Danas je 75 odsto regiona pod ruskom kontrolom, dok desnoobalni deo, uključujući regionalni centar regiona, grad Herson, ostaje pod kontrolom ukrajinskih trupa.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading