"UČIMO UKRAJINCE DA UBIJAJU RUSE!" Osnivač grupe "Mocart" javno progovoio o misiji u Ukrajini
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Osnovali su je amerikanci Endru Milburn i Endru Bejn prošlog marta, Mocart grupa je opisana kao zapadni odgovor na Vagner grupu – rusku privatnu vojnu kompaniju koja se trenutno bori protiv kijevskih snaga za kontrolu nad ključnim gradom Donbasa Artjomovskom (poznatim kao Bahmut) u Ukrajini.

Milburn je želeo da odbaci svako poređenje između Mocarta i Vagnera. On je voditelju rekao da je misija njegove grupe "čisto humanitarna" i da Mocartovi članovi prvenstveno rade na snabdevanju i evakuaciji civila koji žive u blizini linija fronta.

Međutim, druga misija grupe je obuka ukrajinskih vojnika, koja se često odvija „veoma blizu linije fronta“, rekao je Milburn, bivši komandant američkog marinskog korpusa.

„Nažalost, u ovom ratu – u svakom ratu zapravo – što više protivnika skinete sa terena ili ubijete, to je manja opasnost za vaše momke“, rekao je on. „Zašto treniramo momke? Nije samo da se brane, već i da ubiju neprijatelja.”

„Sve što radimo je tačno u okviru parametara politike NATO-a“, nastavio je on. „Zapad pruža Ukrajini smrtonosno oružje koje ubija Ruse. Zašto to rade? To je ubijanje Rusa."

„Kada obučavamo vojnike, to im je cilj. Zato ih učimo kako da rukuju svojim oružjem."

Dok Mocart preživljava od privatnih donacija, Milburn je ranije pozivao na „finansiranje zapadnih vlada“, pitajući Nevsveek prošlog meseca: „Šta, dođavola, sprečava vlade SAD, Velike Brianije ili Evropske unije da dopru i kažu „Dozvolite nam da vam pomognemo ?'"

Milburn je trenutno upleten u pravni spor sa Bejnom, koji je optužio penzionisanog komandanta da je prekršio američke propise o trgovini oružjem i da želi da proširi Mocartovu obuku na Jermeniju. Tužba je takođe optužila Milburna da je proneverio novac doniran organizaciji, organizovao provalu humanitarnih zaliha u Ukrajini, seksualno uznemiravao saradnicu i podmićivao ukrajinske vojne vođe.

BIVŠI AUSTRIJSKI VICEKANCELAR UPOZORAVA Rat u Ukrajini se može proširiti na Evropu

Milburn je zauzvrat optužio Bejna da traži novac od Mocart grupe, ali tvrdio da je Bejn „ineresno povezan sa Rusijom“.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading