SATELITSKI SNIMCI OTKRIVAJU PUTINOVU OFANZIVU? Snimljena utvrđenja duž dele linije fronta, Moskva je nervozna zbog jedne stvari
Foto: Alo/ilustracija

"Putinov plan preventivnog udara otkriven na satelitskim fotografijama", naslov je velike analize američkog "The Daily Beast-a" koja se temelji na satelitskim snimcima ukrajinskih snaga. Snimci, naime, upućuju na to da ruska armija ubrzano gradi ozbiljnu mrežu utvrđenja i rovova duž fronta što sugeriše da Rusija očito očekuje novu rundu snažnih borbi, odnosno skoru ukrajinsku ofanzivu širokih razmera.

Obaveštajni analitičar Brejdi Afrik tvrdi da ruska armija gradi utvrđenja duž celog fronta u Lugansku - od ruske granice do Donjecka, ali i u regionima Zaporožja i Herson. Satelitski snimci, piše "The Daily Beast", ukazuju i na moguću nervozu Moskve zbog mogućeg pokretanja ukrajinske protivofanzive u nadolazećim nedeljama, a možda čak i na to da sami pripremaju (protiv)ofanzivu.

- Rusi u osnovi pokušavaju da konsoliduju i zadrže delove Ukrajine koje su do sada osvojili. Svojim vojnicima koji ratuju u Ukrajini poručuju kako ruska armija tamo misli (trajno) da ostane - kaže Afrik.

SATELITSKI SNIMCI OTKRIVAJU PUTINOVU OFANZIVU? Snimljena utvrđenja duž dele linije fronta, Moskva je nervozna zbog jedne stvari

Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO GUERRA

 

Vilijam Kortni, nekadašnji posebni pomoćnik američkog predsednika za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju, kaže da bi nedavna izgradnja utvrđenja, koje su vidljiva na spomenutim satelitskim snimcima, mogla značiti da su ruske snage ozbiljno zabrinute za gubitak vlasti u nekoliko ukrajinskih regiona koje su do sada osvojile.

- Rusi očekuju protivofanzivu i znaju da će Ukrajincima Zapad osigurati još više i još bolju opremu. Oni znaju da je Zapad već poslao puno artiljerijskog oružja koje se može da upotrebi za probijanje njihovih utvrđenja - kaže.

Analiza Instituta za proučavanje rata (ISW) također sugeriše da se Rusija priprema za odbranu.

- Ruske snage očigledno su zabrinute zbog ukrajinskog napredovanja i žele da budu u mogućnosti da osiguraju sve svoje linije u slučaju ukrajinskog napada. Vrsta utvrđenja koje vidimo sugeriše obrambenu nameru - kaže ISW-ova analitičarka Karolina Hird.

U tekstu se dalje tvrdi kako Rusija koristi hladne zimske mesece za pregrupisanje, obuku, ponovno opremanje i pripremu za sledeće korake u ratu, nakon što su im ukrajinske snage zadale niz poraza. Zapadne zemlje konačno su odlučile da pošalju moderne tenkove u Ukrajinu što bi moglo promijeniti "igru". Američki predsednik Džozef Bajden objavio je u sredu da će SAD poslati tenkove Abrams, baš kao što je nemačka vlada objavila da će poslati svoje Leoparde, te dopusti drugim zemljama da pošalju tenkove nemačke proizvodnje u Ukrajinu.

SATELITSKI SNIMCI OTKRIVAJU PUTINOVU OFANZIVU? Snimljena utvrđenja duž dele linije fronta, Moskva je nervozna zbog jedne stvari

Tanjug

 

Na kraju, analitičarka ISW-a poručuje kako bi izgradnja utvrđenja i gomilanje ruskih snaga takođe moglo da znači i da Rusija sama priprema veliku ofanzivu.

- Posedovanje snažno utvrđenih obrambenih linija takođe omogućava da ruske snage te linije mogu da koriste i kao lansirne rampe za vlastite ofanzive - kaže Hird.

Postoje i drugi pokazatelji iz Rusije da Kremlj možda priprema veliki napad ove godine. Prema analizi ukrajinske Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane, ruski predsednik Vladimir Putin već je naredio vojnim zapovednicima da do marta zauzmu ceo Donbas.

Da je ruska ofanziva vrlo moguća, smatra i Bela kuća.

- Možete očekivati da će Rusi ubrzati tempo, moramo biti spremni na to. Takođe, videli smo da se ruske snage možda pripremaju za neku vrstu odlučujućeg poteza u Luganskoj oblasti, što možemo videti i po ovoj vrlo snažnoj obrambenoj crti koja se proteže celom granicom Luganska, posebno na liniji Svatove-Kremina - zaključuje analitičarka ISW-a.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading