PESKOV IZRIČIT Bajden ima ključ za kraj sukoba u Ukrajini
EPA

Američki predsednik Džozef Bajden ima ključ za okončanje ukrajinskog sukoba, ali ga ne koristi, ocenio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov smatra da bi SAD mogle brzo da okončaju sukob ako bi želele, ali da umesto toga ubaciju oružje u Ukrajinu, prenosi Rojters.

Istovremeno, ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je da zločini koje, kako je naveo, neonacisti sprovode nad civilima u Ukrajini govore o tome da su zaboravljene lekcije iz istorije, dodajući da to dovodi do ponavljanja strašnih tragedija.

Generalni sekretar Evropske službe za spoljne poslove EU Stefano Sanino ocenio je da Rusija pomera ratni fokus na NATO i Zapad, prenosi AP.

Sanino je rekao da je Rusija dovela svoj rat protiv Ukrajine u "drugačiju fazu", sa neselektivnim napadima na civile i nevojne ciljeve. On je takođe branio nemačke i američke isporuke vojne opreme Ukrajini i kritikovao ruskog predsednika Vladimira Putina zbog "vođenja rata protiv NATO-a i Zapada".

Predsednik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da su se blizu nuklearne elektrane Zaporožje čule eksplozije i ponovo pozvao na stvaranje bezbednosne zone oko te nuklearne elektrane.

Savetnik šefa Rosatoma Renat Karča odbacio je, međutim, Grosijeve komentare kao neosnovane, prenosi Rojters.

Ukrajinske trupe su tokom dana neprekidno granatirale gradove i sela na levoj obali Dnjepra, ispalivši oko 50 granata na civilnu infrastrukturu šest naselja u Hersonskoj oblasti, izjavio je predstavnik hitnih službi regiona.

Predstavnik istočne grupe ukrajinskih trupa Sergej Čerevati tvrdi, sa druge strane, da ruske snage izvode napade na pravcu Bahmuta, Avdijevke i Ugljedarska, ali da kod Bahmuta trpe velike gubitke, navodi Unian.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading