NEKOM RAT, NEKOM BRAT Zelenski otpustio članove vlade zbog luksuznih odmora i korupcije
EPA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski otpustio je u utorak najmanje devet najviših zvaničnika, dok se njegova vlada bori protiv tvrdnji o mitu i raskošnom životu zvaničnika tokom rata.

Ukrajinski kabinet je u utorak smenio četiri zamenika ministra i pet regionalnih guvernera, saopšteno je na telegram kanalu Olega Nemčinova, sekretara kabineta ministara.

Zamenik generalnog tužioca Ukrajine, Aleksij Simonenko, takođe je najavio ostavku istog dana, preneo je BBC.

Talas otpuštanja i ostavki došao je nakon što su neki od najviših ukrajinskih lidera optuženi da kupuju vojnu hranu po uvećanim cenama i da odlaze na luksuzne odmore dok se njihovi sunarodnici bore protiv ruske invazije.

Simonenko je u decembru otišao na odmor u Španiju koristeći mercedes istaknutog ukrajinskog biznismena, preneo je Guardian.

Portparol ukrajinske granične straže takođe je optužen zbog zabave u Parizu dok se rat odvijao u istočnim delovima Ukrajine, navodi Bloomberg.

U svom odgovoru, Zelenski je u nedelju obećao da će suzbiti dugogodišnju korupciju u ukrajinskom rukovodstvu.

"Ukrajina će videti da nema povratka na ono što je nekada bilo", rekao je on u video obraćanju, dodajući da će naredna nedelja biti "vreme odgovarajućih odluka".

"Naravno, sada je glavni fokus pitanje odbrane, ovo je pitanje spoljne politike, ovo je pitanje rata, ali to ne znači da ne vidim i ne čujem šta se priča u društvu na raznim nivoima, kako na centralnom, tako i u regionima", rekao je on.

Zelenski je u ponedeljak zabranio zvaničnicima da putuju u inostranstvo do kraja rata, osim kada obavljaju državne dužnosti.

"Ako sada žele da se odmore, odmoriće se van državne službe", rekao je on.

Drugi otpušteni zvaničnik, bivši zamenik ministra odbrane Vjačeslav Šapovalov, podneo je ostavku nakon što su ukrajinske novine objavile da je kupovao hranu za vojsku po cenama koje su bile dva ili tri puta veće nego u prodavnicama.

Šapovalov je potrošio 360 miliona dolara za hranu, preneo je ukrajinski list ZN UA.

Ministar odbrane zemlje, Aleksij Reznikov, rekao je da su naduvane cene posledica toga što je snabdevač pomešao podatke, tvrdeći da su izveštaji o korupciji izmanipulisane činjenice.

U međuvremenu, ministarstvo odbrane je saopštilo da je Šapovalov negirao tvrdnje o korupciji, ali je tražio da bude otpušten kako bi održao poverenje javnosti u vladu.

Pres služba Zelenskog i Ministarstvo odbrane Ukrajine nisu odmah odgovorili na Insajderove zahteve za komentar.

PATRIOTE SAKRILE JANU! Flaša odala Milicu, Miloša i Boška!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading