ZAPAD NIJE BRZO DOSTAVIO ORUŽJE Prva dama Ukrajine razočarana: Mnogi životi su izgubljeni!
Foto: Tanjug/Tanjug

Ukrajinski saveznici na Zapadu mogu da premoste kašnjenja u sprovođenju mirovnog plana u deset tačaka koji je Kijev izneo, tako što bi svaka od zemalja preuzela odgovornost za jedan njegov deo, izjavila je prva dama Ukrajine Olena Zelenska.

Ona se obratila Svetskom ekonomskom forumu u Davosu nakon što su zapadni saveznici umanjili nade Ukrajine u brzu isporuku borbenih tenkova, navodi Rojters.

ZAPAD NIJE BRZO DOSTAVIO ORUŽJE Prva dama Ukrajine razočarana: Mnogi životi su izgubljeni!

EPA/TOMS KALNINS

 

Zelenska je u intervjuu za švajcarski dnevnik Noje Cirher cajtung izjavila da su mnogi životi izgubljeni zato što Zapad nije uspeo u kratkom roku da Ukrajini dostavi oružje kako bi porazila ruske snage, kao i da je uništen veliki deo infrastrukture te zemlje, ali i da su potrebni i drugi oblici pomoći.

- Plan ide dalje od toga, on takođe uključuje pravosudne zahteve kao što je onaj za uspostavljanjem međunarodnog suda za ratne zločine i da ratni zarobljenici mogu da se vrate u Ukrajinu. Postoji uloga za koju svaka zemlja može da preuzme odgovornost - rekla je prva dama Ukrajine.

Plan koji je u novembru na samitu G20 najavio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, takođe poziva na pružanje pomoći u hrani i energetskoj bezbednosti i na uspostavljanju mehanizama za sprečavanje eskalacije sukoba u evroatlantskom prostoru.

Zelenska je saopštila i da bi brza isporuka oružja poboljšala sposobnost Ukrajine da dobije rat.

Za Ukrajinu to znači "zaštititi našu zemlju, naše talente i našu decu", rekla je Zelenska i dodala da su "granice ovog rata granice Ukrajine".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Ezra

21.01.2023 17:35

Prva dama, pa znal li ti zasto je mnogo zivota izgubljeno,