UKRAJINCI IPAK NIJE VREME ZA VELIKU KONTRAOFANZIVU! Izvor iz Bajdenove administracije otkrio STRATEGIJU
Tanjug

Visoki zvaničnici SAD savetovali su Ukrajini da odustane od pokretanja velike ofanzive protiv ruskih snaga dok se ne završi nova isporuka modernog američkog oružja i obuka za njegovo korišćenje, saopštio je izvor iz administracije predsednika Džozefa Bajdena.

Visoki zvaničnik je u razgovoru sa malom grupom novinara pod uslovom anonimnosti, saopštio da se SAD čvrsto drže svoje odluke da u ovom trenutku Ukrajini ne isporučuju tenkove „abrams“, istovremeno kada se u Nemačkoj vodi polemika oko slanja Kijevu tenkova „leopard“, prenosi Rojters.

Zvaničnik je rekao da SAD u ovom trenutku ne planiraju da pošalju ove tenkove u Ukrajinu jer su skupi i teški za održavanje, a nemački ministar odbrane Boris Pistorijus negirao je u petak da Berlin jednostrano blokira isporuku tenkova leopard u Ukrajinu, i naglasio da je vlada spremna da brzo preduzme korake i da ih pošalje ako postoji konsenzus među saveznicima.

OKLOPNE "ŠAKE" KOJE MOGU PROBITI LINIJU Zašto Zelenskom očajnički trebaju tenkovi?

Nedavni pregovori Vašingtona sa Kijevom o mogućoj kontraofanzivi bili su u kontekstu obezbeđivanja da Ukrajinci prvo posvete dovoljno vremena obuci za najnovije oružje koje obezbeđuju SAD, naveo je ovaj zvaničnik. Američka administracija veruje da bi takva ofanziva bila uspešnija ako bi Kijev iskoristio obuku i značajnu dopunu novog naoružanja, nakon što su u četvrtak SAD saopštile da će poslati stotine oklopnih vozila u Ukrajinu za borbenu upotrebu.

Visoka američka delegacija u kojoj su bili zamenica državnog sekretara Vendi Šerman i zamenik savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Finer boravila je poslednjih dana u Kijevu na razgovorima sa ukrajinskim zvaničnicima.

Bajden, koji je ove nedelje odobrio novi paket oružja za Ukrajini vredan 2,5 milijardi dolara, rekao je novinarima u Beloj kući da će Kijev „dobiti svu potrebnu pomoć“ u odgovoru na pitanje da li podržava nameru Poljske da pošalje nemačke tenkove u Ukrajinu uz potrebnu saglasnost Berlina.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading