SVE DAJU OSIM TENKOVA! Evo šta će NATO poslati Ukrajini!
Foto: Printscreen/Printscreen

Sjedinjene države i Finska najavile su nove pakete od 2,5 milijarde dolara i oko 430 miliona dolara vojne pomoći uoči današnjih pregovora u vazdušnoj bazi Ramštajn, koji nisu uspeli da prekinu oko zastoj u realizaciji ideje o snabdevanju Ukrajine tenkovima nemačke proizvodnje Leopard, preneo je Rojters.

Najnovija američka pomoć uključuje 90 oklopnih transportera Strajker (APC) i 59 borbenih vozila Bredli sa moćnim topovima, kao i još 50 obećanih ranije ovog meseca, zajedno sa francuskim i nemačkim borbenim vozilima pešadije.

"To će definitivno imati taktički uticaj na bojnom polju", rekao je poljski analitičar odbrane Konrad Muzika, apostrofirajući kontingent od više od 100 Bredlija.

Grupa od devet evropskih država, uključujući Britaniju i baltičke zemlje juče je obećala  isporuku teške artiljerije, sredstava protivvazdušne odbrane, tenkova, municije i borbenih vozila pešadije koje traži Kijev.

U razgovorima u Ramštajnu dominirala je svađa oko toga da li će Nemačka odobriti izvoz tenkova Leopard koje koriste armije NATO-a, ali danas nije došlo do pomaka po tom pitanju, koje je za Berlin osetljivo iz istorijskih i političkih razloga.

Bivši ukrajinski ministar odbrane Andrij Zagorodnjuk uveren je da je samo pitanje vremena da Berlin odobri snabdevanje tenkovima, a tu tvrdnju ponovio je i šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak.

Zagorodnjuk je rekao da veruje da Moskva nije u stanju za sada da pokrene ništa više od lokalnih ofanziva.

On je spekulisao da Rusija pod komandom novoimenovanog generala Valerija Gerasimova možda iskoristi zimsku pauzu da redizajnira svoju kampanju za vođenje dugog rata.

"To nas ne interesuje, jer mislim da vreme uopšteno radi za nas i da moramo da završimo većinu napora ove godine", rekao je on.

Visoki zvaničnik Bajdenove administracije rekao je danas da visoki zvaničnici pozivaju Ukrajinu da odustane od velike kontraofanzive na ruske snage sve dok ne bude najnovije snabdevanje američkog oružja.

Berlin je ranije ovog meseca rekao da će poslati Ukrajini 40 borbenih vozila pešadije Marder do kraja marta, a Pariz oklopna borbena vozila AMKS 10-RC, koja se smatraju razaračima tenkova.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading