ZELENSKOG PROBALI DA UBIJU 12 PUTA? Direktor CIA rekao ukrajinskom predsedniku da po njega dolaze ruski specijalci!
Foto: AP/Foto: AP Ludovic Marin

Kremlj je pažljivo planirao njegovo pogubljenje. Ovo je otkriće iz još neobjavljene knjige američkog autora Krisa Vipla: „U Beloj kući Džoa Bajdena/Borba njegovog života“, čije izvode objavljuje "The Independent".

U januaru 2022, kada su se ruski tenkovi već nagomilali na ukrajinskoj granici, direktor CIA Vilijam Berns krenuo je iz Vašingtona na tajni put u Kijev. Imao je samo jedan cilj: da sa Zelenskom javi vest koja je veoma iznenadila ukrajinskog predsednika – da Rusi planiraju da ga ubiju. Zelenski je tada odbacio kao nerealnu čak i ideju da će Rusi napasti Ukrajinu i sugerisao da američka upozorenja stvaraju nepotrebnu paniku. Ali kada mu je šef vodeće obaveštajne agencije izneo informacije koje su imali, predomislio se.

Bilo je potpuno neobično da SAD javno obelodane svoje informacije, ali u ovom slučaju Vašington je očigledno bio veoma siguran u namere Rusije.

"Berns je došao da lično probudi Zelenskog“, piše Vipl, i to po nalogu samog Džoa Bajdena. Direktor CIA rekao je ukrajinskom predsedniku da po njega dolaze ruski specijalci.

„Posle razgovora, Zelenski je bio iznenađen, ali i potpuno otrežnjen ovom vešću“, piše Vipl u knjizi koja će uskoro ugledati svetlost dana.

ZELENSKOG PROBALI DA UBIJU 12 PUTA? Direktor CIA rekao ukrajinskom predsedniku da po njega dolaze ruski specijalci!

Foto: EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

 

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da je Zelenski preživeo ili izbegao više od 12 pokušaja atentata od početka ruske invazije. Prema rečima Krisa Vipla, najmanje dva od tih pokušaja su osujećena zahvaljujući američkim obaveštajnim podacima koje je Bil Berns podelio sa Ukrajincima tokom svojih predratnih poseta Kijevu.

Obaveštajni podaci su bili toliko detaljni da su pomogli snagama bezbednosti Zelenskog da spreče dva odvojena ruska pokušaja ubistva“, piše Vipl.

Tokom svog tajnog putovanja u Kijev početkom 2022. godine, Berns je takođe podelio sa ukrajinskim zvaničnicima „Putinov nacrt plana invazije“ kao logističku bazu za dalje napade na ukrajinsku metropolu.

Vreme je, nažalost, potvrdilo sve američke špijunske procene. Za manje od mesec dana Rusija je zaista pokrenula najveći vojni sukob u Evropi od Drugog svetskog rata. I nakon toga, SAD su ostale ključni partner napadnute zemlje: Kijev je od Vašingtona dobijao milijarde dolara vojne i druge pomoći, a oni su nastavili da im kontinuirano daju vitalne obaveštajne podatke za pomoć njegovim operativnim snagama na ratištima.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading