TRI SU MOGUĆA SCENARIJA Rusi spremaju odlučujuću akciju!
Foto: EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS

Prema vojnim stručnjacima iz Sjedinjenih Država, Rusija bi uskoro mogla da deluje po tri scenarija:

1. Izvršiti veliku ofanzivu – najverovatnije u oblasti Luganska i Donjecka. Potpuno zauzimanje Donbasa je zvanični vojni cilj Kremlja i najostvariviji – pošto je sa logističke tačke gledišta ovaj region najlakše zauzeti.

Istovremeno, Institut smatra da je malo verovatno da će ruske trupe voditi ofanzivu na jugu Ukrajine – u oblasti Herson ili Zaporožje. „Obimne operacije ukopavanja u regionu Zaporožja ukazuju na to da ruske snage daju prioritet odbrambenim operacijama“, navodi se u izveštaju.

 

 

2. Sledi scenario koji je ukrajinska strana već iznela: ruske snage mogu da pređu u defanzivu kako bi odbile navodnu kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine i time lišile Ukrajinu inicijative, uništavajući značajan deo mehanizovane ukrajinske snage.

„Takve ruske akcije mogu onda omogućiti ruskim snagama da razviju kontraofanzivu kako bi iskoristile neorganizovane i osiromašene ukrajinske snage“, pišu autori.

3. „Najopasniji“ scenario Institut naziva ruskom ofanzivom na severnu Ukrajinu. Ali trenutno, prema analitičarima, to ostaje malo verovatno.

Rat u Ukrajini, 328. dan - Alo.rs

„Kremlj će verovatno će proširiti rusko vojno prisustvo u Belorusiji u periodu koji prethodi planiranoj velikoj vežbi u septembru 2023. Ove vežbe bi „mogle da podrže borbenu operaciju“, navodi se u izveštaju.

Prema mišljenju stručnjaka, svi ovi scenariji se međusobno ne isključuju. Uz to, „Rusija neće nužno izgubiti ako bilo koja od mogućih akcija o kojima se govori u nastavku ne uspe“, pošto se Kremlj aktivno priprema za dugotrajni rat. 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading