RUSKA VOJSKA DOBILA NAJNOVIJE BORBENE HELIKOPTERE Zelenski ponovo upozorio: Rusija sprema VELIKU ofanzivu! (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA/Twitter Printscreen

U Donjeckoj oblasti ne prestaju borbe. Kijev tvrdi da je uspeo da povrati 40 odsto teritorije.

Predsednik Zelenski kaže da Rusija planira nastavak kampanje napada dronovima, kako bi demoralisala ukrajinski narod. 

Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je ministru odbrane Rusije Sergeju Šojguu da podnese izveštaj o snabdevanju ruskih vojnih jedinica oružjem, uniformama, pancirima, opremom za kamuflažu i drugim vojnim potrebama,u Ukrajini, a rok za podnošenje izveštaja je 1. februar.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

U DNR-u su objavili pregovore poljskih plaćenika u Mariinki
 

19.00 -  Zamenik ministra informisanja DNR Daniil Bezsonov objavio je na svom Telegram kanalu radio presretanje razgovora poljskih plaćenika u Mariinki.

Prema njegovim rečima, ukrajinska komanda je neposredno pre novogodišnjih praznika rasporedila dve grupe boraca na ovaj težak sektor fronta. Bezsonov je pojasnio da je u početku njihov broj bio 120 ljudi, ali da je sada samo oko 30 preživelo.

Zamenik ministra za informisanje DNR objavio je i radio presretanje razgovora plaćenika.

- Gde smo stigli?! Rekli su nam drugačije… Nema gde da se sakrijemo. Komunikacija je zagušena… Ukrajinci su pobegli, ali nas nisu upozorili. Imamo gubitke. Velike gubitke… Gađaju nas ukrajinski minobacači. Da, mi odlazimo... Bili smo poraženi. Čekali su nas!.. -  citirao je Bezsonov izjave Poljaka.

Početkom novembra portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je u Ukrajinu došlo više od osam hiljada plaćenika iz više od 60 zemalja, najbrojnije grupe iz Poljske , SAD, Kanade , Rumunije i Britanije, iako je u mnogim zemljama plaćeništvo zabranjeno zakonom i krivično se goniu.

Ruska vojska je više puta najavljivala i prisustvo poljskih plaćenika koji učestvuju u sukobu na strani kijevskog režima. Konkretno, krajem novembra rusko Ministarstvo odbrane izvestilo je o eliminaciji do 200 poljskih militanata u Velikim Hutorima , u oblasti Harkov , i preko 100 plaćenika „legije stranaca“ u DNR . U istom periodu, u LNR -u su , pozivajući se na obaveštajne podatke i radio presretanja, prijavili kolosalne gubitke među poljskim vojnicima kod Kremene , Lisičanska , Svatova i u drugim pravcima.

Rusija od 24. februara sprovodi vojnu operaciju u Ukrajini. Putin je njen zadatak nazvao „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Prema rečima predsednika, krajnji cilj operacije je oslobađanje Donbasa i stvaranje uslova koji garantuju bezbednost Rusije.

 
Guteres spreman je da posreduje u sukobu u Ukrajini 

18.00 - Generalni sekretar UN Antonio Guteres spreman je da posreduje u sukobu u Ukrajini ako obe strane to zatraže., saopštio je na brifingu predstavnik generalnog sekretara UN Stefan Dižarik, odgovarajući na pitanje da li ima napretka i kontakata oko ukrajinske inicijative da se krajem februara održi „samit mira“.

- Razgovarali smo o tome sa generalnim sekretarom pred Novu godinu, kada je vest o tome izašla. Generalni sekretar je jasno rekao da je uvek spreman da posreduje ako to žele obe strane. U izvesnom smislu, to bi mogao da kaže za svaki sukob u svetu. Siguran sam da će, kada se vrati u Njujork, dobiti detaljan izveštaj o ovom pitanju - rekao je on.

Francuska će poslati laka borbena vozila Ukrajini

17.00 - Francuski predsednik Emanuel Makron potvrdio je ukrajinskom kolegi Vladimiru Zelenskom da će Francuska poslati Ukrajini laka borbena oklopna vozila AMKS-10 RC kao pomoć u ratu protiv Rusije.

Ovo je danas nakon telefonskog razgovora dvojice lidera izjavio jedan zvaničnik Jelisejske palate, preneo je Rojters. On, međutim, u razgovoru s novinarima nije izneo detalje o obimu ili vremenu planiranih isporuka francuskog oružja Ukrajini. U postu objavljenom na Telegramu, Zelenski je zahvalio Makronu za tu odluku i rekao da su se dvojica lidera složila da dalje sarađuju na značajnom jačanju ukrajinske PVO i drugih odbrambenih sposobnosti.

Zaharova: "Ne možemo gledati Italiju kao poštenog posrednika"

16.30 - Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da Rusija ne može da smatra Italiju garantom potencijalnog mirovnog procesa u Ukrajini zbog pristrasnog stava Rima prema Moskvi.

"Očigledno, s obzirom na pristrasnu poziciju Italije, ne možemo je gledati ni kao poštenog posrednika, ni kao mogućeg garanta mirovnog procesa", rekla je Zaharova, a prenela agencija TASS.

ZAHAROVA OTKRILA Italija nije iskren posrednik sa Ukrajinom - Alo.rs

Berbok: Putin želi da uništi Ukrajinu

16.10 - Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je danas da je Evropska unija učinila sve da zaustavi rat u Ukrajini, ali da predsednik Rusije Vladimir Putin nije imao na umu ništa osim da uništi svog suseda.

Govoreći na konferenciji za novinare u portugalskoj prestonici Lisabonu, Berbok je rekla da je Putinov stav razlog zašto je tako važno nastaviti sa isporukom oružja kako bi Ukrajina mogla da se brani i štiti živote ljudi, preneo je Rojters.

Ona je istakla da Nemačka traži nove načine da pomogne Ukrajini da zaštiti svoj narod i infrastrukturu i dodala da bi manjak rešenosti Evrope značio benefit za Moskvu.

"I ove godine moramo zaštititi i dalje razvijati evropsko jedinstvo koje nas je učinilo jakim prošle godine", navela je Berbok.

Govoreći o porastu zaraze korona virusom u Kini, ona je istakla da Nemačka želi zajednički evropski odgovor.

"Moramo da prihvatimo trenutni kovid talas iz Kine veoma, veoma ozbiljno", naglasila je Berbok.

Rusiji pobedu mogu doneti jeftini dronovi

15.50 - Upotreba ruskih dronova je sedam puta jeftinija od ukrajinskih raketa PVO, piše "Njujork tajms".

Kako navodi list, u sukobu u Ukrajini „raste disbalans“, pošto je upotreba mnogih sredstava odbrane ukrajinskih snaga, uključujući protivvazdušnu odbranu, „mnogo skuplja od dronova“.

- Ovo bi, prema mišljenju brojnih vojnih eksperata, moglo da ide na ruku Moskvi na duge staze - navodi se u članku.

Pravi pobednik, prema "Njujork tajmsu", „možda će na kraju biti zemlja koja manje troši“.

Kolona Oružanih snaga Ukrajine nakon artiljerijskog udara Oružanih snaga Ukrajine

14:38 - 

 

 

Ruske trupe isterale neprijatelja sa položaja u blizini železničke stanice Dekonskaja u Soledaru

13:58 - 

 

 

UKRAJINSKI OBAVEŠTAJAC "Rusija šalje nove vojne jedinice u severni deo Krima"

13:39 - Predstavnik Glavnog direktorata obaveštajne službe ministarstva odbrane Ukrajine Andrij Černijak izjavio je danas da je Rusija poslala "nove vojne jedinice u severni deo okupiranog Krima", preneo je "Kijev independent".

Detaljnije možete pročitati OVDE.

"IMA MNOGO ZAROBLJENIKA" Vagnerovci zarobili veliki broj neprijateljskih vojnika

13:32 - "Vagnerova grupa", učestvujući u "specijalnoj operaciji" zarobila je veliki broj neprijateljskih vojnika, rekao je za RIA Novosti njen osnivač Jevgenij Prigožin.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

 

Precizan pogodak po ukrajinskim militantima

13:12 - 

 

 

Poklon Deda Mraza: Zanatlije iz grupe "🅾tvažne" bacile granatu u dimnjak na teroriste

12:42 - 

 


 

Putin je izdao naređenje da se u borbenu službu pošalje fregata Admiral Gorškov sa Cirkonima

11:58 - 

 


 

 

Pogled na naselje Opitnoe, južna kapija Bahmuta, iz vazduha

11:39 - 

 

 

Zauzimanje Marinke, jedinstveni snimak rada jurišnih jedinica

11:02 - 

 

 

U Artjomovsku likvidiran osnivač ukrajinske „Hitler omladine“ Oleg Jurčenko

10:45 - 

 

 

Ruska vojska dobila deset najnovijih borbenih helikoptera Ka-52M

10:27 - 

 

 

Zelenski ponovo upozorio da se Rusija sprema za veliku ofanzivu

09:27 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas je ponovo upozorio da se Rusija sprema da pokrene veliku ofanzivu.

"Ne sumnjamo da će Rusija baciti sve karte koje su joj preostale na stolu i prikupiti sve što može da pokuša da preokrene tok rata i barem odloži svoj poraz", rekao je Zelenski u video obraćanju, prenosi Gardijan.

RUSKA VOJSKA DOBILA NAJNOVIJE BORBENE HELIKOPTERE Zelenski ponovo upozorio: Rusija sprema VELIKU ofanzivu! (FOTO/VIDEO)

Foto: Alo ilustracija

 

Kako je naveo, potrebno je da se poremeti taj ruski scenario. "Mi se pripremamo za to. Teroristi moraju izgubiti. Svaki pokušaj njihove nove ofanzive mora da propadne", istakao je Zelenski.

Ukrajinska vojska saopštila je da je pokrenula napad koji je rezultirao gubitkom ruske opreme i mogućeg osoblja u blizini Makijevke, ali nije dala više detalja.

Kod Sevastopolja oborena dva ukrajinska drona

09:25 - Sistemi za protivvazdušnu odbranu oborili su dve ukrajinske bespilotne letelice iznad mora u oblasti aerodroma Belbek, saopštio je gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev.

 

 

Rezultat rada ruske artiljerije po položajima OSU U  Bahmutskom (Artemovskom) sektoru

08:52 - 

 

 

Analiza situacije u Ukrajini Američkog institita za proučavanje rata

08:22 - 

 

 

Proglašena vazdušna uzbuna u pet regiona Ukrajine

07:55 - U Harkovu i još četiri regiona Ukrajine objavljena je vazdušna uzbuna.

 

 

Ruska vojska uništava položaje ukroterorista uz pomoć municije nove generacije

07:25 - 

 


 

 

Snimak poraza automobila komande jednog od bataljona 28. brigade Oružanih snaga Ukrajine lutanjem municije

07:12 - 

 


Erdogan danas razgovara sa Putinom i Zelenskim

07:00 - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan održaće danas telefonske razgovore sa kolegama iz Rusije i Ukrajine, Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim, najavio je njegov portparol Ibrahim Kalin.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading