UKRAJINA U ČUDU Šojgu na liniji fronta
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Tokom inspekcije trupa u Južnom vojnom okrugu, Šojgu je helikopterom preleteo to područje i pregledao prednje pozicije ruske vojske, utvrđenja i odbrambene linije, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministar je razgovarao sa vojnicima na liniji fronta i "zahvalio im se na uzornom izvršavanju njihovih borbenih zadataka", dodaje se u saopštenju.

Šojgu je, takođe, čuo izveštaje komandanata o trenutnoj vojnoj situaciji na terenu. Tokom razgovora, ministar je posebnu pažnju posvetio organizaciji sveobuhvatnog snabdevanja trupa, smeštaju koji im je obezbeđen na terenu, radu sanitetskih i pozadinskih jedinica, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo nije navelo tačno kada i gde je poseta održana, ali je objavilo snimak na kojem se vidi Šojgu u preletu helikoptera i pogled iz vazduha na neke od položaja ruskih snaga.

Šojgu je u petak bio među brojnim najvišim vojnim zvaničnicima zemlje koji su se sastali sa predsednikkom Vladimirom Putinom. Ministar je, uz načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova i komandanta ruskih snaga u Ukrajini Sergeja Surovikina, obavestio predsednika o napretku operacije u Ukrajini.

Sastanak je usledio nakon prošlonedeljnog upozorenja Putina da bi vojna operacija u Ukrajini "mogla biti dugotrajan proces". Šef države je, međutim, istakao da je Moskva izvojevala nekoliko velikih pobeda, misleći na Narodne Republike Donjeck i Lugnask, kao i na regione Zaporožje i Herson, koji su na jesen ušli u sastav Rusije posle referenduma. Ukrajina i njeni zapadni saveznici osudili su referendume kao nelegitimne.

Putin je naglasio da Rusija nije imala drugog izbora osim da pošalje svoje snage u Ukrajinu krajem februara, pošto je republikama Donbasa bila potrebna zaštita od Kijeva. On je takođe rekao da je trenutni sukob zapravo počeo 2014. godine kada su SAD podržale nacionalistički puč, svrgnuvši demokratski izabranog predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading