POLJACI SE POVUKLI U POSLEDNJEM TRENUTKU Milijarde stižu u Ukrajinu!
Foto: Printscreen/Youtube

Odluke su usvojene nakon što je Poljska u poslednjem trenutku povukla prigovor da se u isti paket povezuje pitanje pomoći EU-a Ukrajini s pitanjem minimalne stope korporativnih poreza, nakon što se zadovoljila nešto drukčijom formulacijom u tekstu zaključaka samita EU-a.

Rat u Ukrajini, 296. dan - Alo.rs

Globalni minimalni porez na dobit od 15 posto dogovorilo je 140 zemalja Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), kako bi se sprečilo da velike međunarodne kompanije prebacuju dobit širom sveta kako bi smanjile svoje poreske obaveze.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen je u pisanoj izjavi pozdravila globalni sporazum o minimalnom porezu.

- Ovaj istorijski sporazum pomaže u izjednačavanju uslova za poslovanje u SAD i istovremeno štiti američke radnike - rekla je Jelen, navodi Rojters.

Vlade Evropske unije složile su se i o devetom paketu sankcija Rusiji zbog napada Moskve na Ukrajinu, saopštile su diplomate EU.

Paket e biti formalizovan kroz ono što EU naziva "pisanom procedurom" do sutra u podne, preneo je Rojters.

- Naša zajednička odlučnost da podržimo Ukrajinu politički, finansijski, vojno i u humanitarnoj oblasti sve dok to bude neophodno ostaje neprekinuta - rekao je Šolc posle razgovora 27  lidera članica EU u Briselu.

EU se takođe sprema da ograniči cene prirodnog gasa i pruži podršku svojoj industriji, a lideri su svojim ministrima dali zadatak da taj posao završe u ponedeljak.

Siromašnije članice EU žele koordinisan odgovor i upozorile su bogatije zemlje poput Nemačke da ne donose mere podrške za svoje industrije bez pokazivanja solidarnosti sa ostatkom bloka. 

Samit je takođe odobrio Bosni i Hercegovini formalni status kandidata za članstvo u EU, a lideri su se dogovorili da se ponovo sastanu u februaru kako bi razgovarali o povećanju migracija.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading