UKRAJINA U PROBLEMU Neće dobiti moćno zapadno oružje, NATO ipak na prvom mestu
Foto: EPA/EPA

Nemačka odbija da Ukrajini pošalje američke PVO sisteme Patriot, sa objašnjenjem da su oni deo odbrane NATO-a, prenosi "Kijev Indepedent".

Visoki zvaničnik spoljnih poslova Nemačke Tobijas Lindner izjavio je da Nemačka nema slobodan pristup ovim sistemima i da ne može da ih pošalje u Ukrajinu.

„Patriot sistemi koje šaljemo deo su sistema kolektivne odbrane NATO-a“, rekao je Lindner.

Nemačka je do sada blokirala prebacivanje PVO sistema Patriot u Ukrajinu.

Poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak izjavio je 6. decembra da je razočaran odlukom, donetom nakon razgovora sa njegovom nemačkom koleginicom Kristin Lambreht. Po njegovim rečima „raspoređivanje sistema Patriot u zapadnoj Ukrajini povećalo bi bezbednost Poljaka i Ukrajinaca“.

On je dodao da će Poljska početi da radi na stacioniranju ovih PVO sistema koje im je obezbedila Nemačka i njihovoj integraciji u svoj komandni sistem.

Nakon što je projektil pogodio poljsko selo Przevodov 15. novembra,

Nemačka ministarka odbrane je najavila da će Nemačka isporučiti Poljskoj raketne sisteme Patriot posle incidenta u selu Pževodov, kada se srušio PVO projektil i ubio dve osobe.

Blaščak je ranije zatražio od Nemačke da sisteme Patriot umesto u Poljsku pošalje u zapadnu Ukrajinu, a Nemačka vlada je odgovorila da bi takvu odluku morao da odobri NATO.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading