RUSI PRONAŠLI REŠENJE Ukrajinci se prevarili - Zima neće sprečiti napade na kritičnu infrastrukturu
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ruske snage su verovatno rešile probleme koje su imale sa dronovima koje je isporučio Iran, smatra Njuzvik

Ukrajinske oružane snage saopštile su ove nedelje da Rusija ne može da koristi bespilotne letelice (UAV) Šahed-136, poznatije kao „kamikaze“, jer su napravljene od plastike i drugih materijala koji nisu otporni na mraz.

Međutim, u sredu, portparol komande ukrajinskog vazduhoplovstva, Jurij Ihnat, sugerisao je da su ruske snage radile na ovim problemima i da su nastavile sa upotrebom ove vrste naoružanja nakon tri nedelje.

„Čak i na hladnoći, ovi dronovi će leteti, tako da je neophodno pripremiti se za napad“, rekao je on, a preneo je ukrajinski vojni list Armi Inform. Ukrajinski i ruski izvori izveštavaju da je Moskva u utorak koristila bespilotne letelice kamikaze za napad na regione Dnjepropetrovsk, Kijev, Poltavu, Žitomir i Zaporožje.

Američki istraživački centar, Institut za proučavanje rata, saopštio je u sredu da su ruske snage „verovatno modifikovale dronove da rade u hladnijim vremenskim uslovima i da će verovatno povećati njihovu upotrebu u Ukrajini u narednim nedeljama“, kako bi gađale kritičnu infrastrukturu. 

Istraživački centar je ranije saopštio da je iscrpljivanje zaliha ruskog visokopreciznog oružja primoralo Moskvu da se više oslanja na sisteme naoružanja iranske proizvodnje.

VAŠINGTON ODLIČNO ZARAĐUJE NA UKRAJINSKOJ MUCI Pohlepa vojno-industrijskog kompleksa SAD nema nikavih granica

Smatra se da se cena svakog od tih dronova kreće od 20.000 do 50.000 dolara, što je mala suma s obzirom na to koliko štete takav dron može da izazove na infrastrukturi protivnika.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading