AMERIČKO ORUŽJE UDARIĆE NA KRIM?! Kuleba "Ukrajina će zauzeti sve svoje teritorije"
Foto: Alo!/ilustracija

Ukrajina se obavezala Sjedinjenim Državama da neće koristiti oružje koje joj je Amerika isporučila za napade na rusku teritoriju. Prema rečima Kulebe, ova obaveza se ne odnosi na Krim, koji je međunarodno priznat kao ukrajinska teritorija.

Kako piše list, Kuleba je naglasio da Ukrajina nikada neće pristati na mirovni sporazum sa Ruskom Federacijom ako Krim i Donbas ostanu pod kontrolom Moskve. Ukrajina će zauzeti sve svoje teritorije, uključujući Krim, neke vojnim, neke diplomatskim putem, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova.

U oktobru je "Volstrit džurnal" objavio da SAD odbijaju da isporuče Ukrajini rakete ATACMS, dometa oko 300 kilometara, zbog neslaganja oko mogućih udara na ciljeve na Krimu, uprkos insistiranju Kijeva.

Savetnik bivše nemačke kancelarke Angele Merkel za spoljnopolitička pitanja Kristof Hojzgen pozvao je zapadne zemlje da podrže Ukrajinu svim sredstvima kako bi ona vratila Krim .

Hojzgen je naglasio da je Nemačka 2014. želela da to pitanje reši diplomatskim putem, ali da se sada situacija promenila.

„Krim je definitivno deo Ukrajine i Ukrajina ima sva prava da ga ponovo osvoji i vrati svoju teritoriju. Dakle, odluku u ovom slučaju treba da donese Ukrajina. Nemačka se dosta trudila da diplomatskim putem reši probleme koje smo imali sa Rusijom tokom njene prve invazije 2014-15. Pokušali smo to uz pomoć Minskih sporazuma, ali je Rusija te napore potisnula u drugi plan", izjavio je Hojzgen.

Hojzgen je pozvao zapad da podrži Ukrajinu u zauzimanju Krima

„Rusija se ponaša veoma agresivno i odgovorna je za smrt desetina hiljada ljudi. Pogledajte samo Mariupolj, kako su ga uništili. Uništili su ga baš kao i Grozni. Zato moramo da pružimo svestranu podršku Ukrajincima, a ako Ukrajina može da vrati Krim, mora se podržati“, rekao je Hojzgen.

Podsetimo, pre nekoliko dana bivša šefica Hojzgena Angela Merkel je u intervjuu nemačkim novinarima rekla da će se rat u Ukrajini završiti pregovorima, ali je priznala da su „minski sporazumi” potrebni da bi Ukrajina dobila vreme i postati jači.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading