BRITANSKI STRUČNJACI OTKRIVAJU: Slanje HIMARS-a u Ukrajinu neće bitno uticati na tok rata, evo i zašto
AP Tony Overman

Pentagon je dodelio ugovor od 430 miliona dolara za izgradnju raketnog sistema HIMARS gigantu odbrambene industrije Sjedinjenih Američkih Država, kompaniji "Lokhed Martin", međutim, analitičari smatraju da je deo sistema namenjen za Ukrajinu premali da bi znatno uticao na tok rata

Ministarstvo odbrane SAD je pojasnilo da su sistemi neophodni da bi se „zadovoljila hitna potreba vojske SAD-a i raznih stranih država“, ali nije preciziralo da li će novi HIMARS ići u Ukrajinu.

„Deo ugovora se odnosi na finansiranje 18 sistema HIMARS, koji bi trebalo da budu proizvedeni za Ukrajinu“, rekao je bivši oficir britanske vosjke Frenk Ledvidž.

Prema njegovim rečima, Oružane snage Ukrajine trenutno imaju 20 HIMARS-a.

„Ovo je zapravo prilično mali broj sistema, s obzirom na to da je front dugačak između 800 i 1.000 kilometara i da je ovaj rat prevashodno fokusiran na artiljeriju, a HIMARS je jedan od oblika artiljerije“, smatra ekspert.

Marina Miron sa Odseka za studije odbrane Kraljevskog koledža u Londonu podsetila je na oduševljenje zapadnih medija nakon vesti o isporuci raketnog sistema HIMARS Ukrajini.

„Međutim, uprkos medijskoj pažnji, ostaje upitno koliko su zapravo ozbiljne tvrdnje da je to oružje koje može da promeni tok rata“, dodala je ona.

Ona veruje da je dolazak američkog raketnog sistema iznenadio Ruse jer su morali da prilagode svoju taktiku kako bi se izborili sa novom pretnjom.

"Zato smatram da je njihov efekat prevashodno psihološki“, izjavila je Miron.

KIJEV SPREMA RAZORAN UDAR NA RUSIJU?! Ukrajinci stvaraju toliko moćno oružje da bi meta mogla da bude i Sibir

Ona sumnja da je trenutno Ukrajini potrebno više HIMARS-a za kontraofanzivu, jer je Kijevu sada preča nabavka „boljih sistema protivvazdušne odbrane“, zbog masovnih raketnih napada Rusije na energetsku infrastrukturu Ukrajine.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading