POSTOJI DOGOVOR RUSIJE I AMERIKE? Bajden zavrće ruku Zelenskom, rejting ukrajinskog predsednika sve niži!
Foto: Tanjug/AP/EPA

Kako navodi autor, Vladimir Zelenski se „suočio sa pretnjom koja je do nedavno bila skrivena“. On ističe da ta pretnja dolazi od „njegovih velikodušnih prijatelja sa Zapada“ koji se trude da ne budu uvučeni u „smrtonosni sukob“.

Rat u Ukrajini, 285. dan - Alo.rs

Američki predsednik Džo Bajden suptilno je nagovestio svom kolegi u Kijevu da je vreme da počne da razgovara sa Putinom.

Da li su (skori) pregovori Ukrajine i Rusije o okončanju rata zaista mogući? O tome se stalno spekuliše, iako su u ovoj situaciji razlike i uslovi, pod kojima bi dve zemlje sele za pregovarački sto, toliki da se čini potpuno nemogućom misijom, iako i Moskva i Kijev kažu da su otvorene za to rešenje“.

Kijev se samo za javnost pita o uslovima a Zelenski povremeno izađe sa predlozima koji nemaju baš uporište u realnosti. Često u izjavama sam sebe demantuje, želeći da podigne moral vojsci i narodu. Njegova izjava da neće sa Putinom nego s novim predsednikom Rusije da sedne za sto, mnoge je nasmejala. Kao i ona izjava da Rusi napuste sve teritorije, pa i Krim, pa da onda počnu pregovore. I stalna njegova kuknjava da zapadni saveznici dovoljno ne pomažu i ne šalju dovoljno oružja, izaziva kod njih otpor koji je više od prekora i žaoka.

Jer, stvarne pregovore vode dve sile, tvrde mnogi poznavaoci situacije.

Javno se govori da su Rusija i Amerika dogovorile početak pregovora, a da je uslov za to bio povlačenje ruskih trupa iz Hersona i prekid vatre a Amerikanci da ne stavljaju Rusiju u teže sankcije i na liste terorističkih ѕemalja.

Susreti najviših zvaničnika nedavno u Istanbulu prvo su negirani a onda potvrđeni.

Postoji li zaista valjan dogovor između Rusije i Amerike. Jedna od zagonetki je se krije u najavi Marije Zaharove da je Rusija "spremna za pregovore". Rusi su organizovali vojno povlačenje sa leve obale, a to ne bi bilo moguće bez vojnih pregovora.

 

 

Ovi pregovori traju već nedeljama, a posrednici  su Turska i Saudijska Arabija, tvrde analitičari.

Koliko u svemu tome učestvuje predsednik Ukrajine i koliko je autonoman u odlučivanju ali i u onome šta svakodnevno iznosi u javnost. Posle otvorenih grdnji i prekora koje su stigle iz Bele kuće, pa i od evropskih lidera, utisak je da mu rejting ima silaznu liniju.

Ukrajina je u haosu, mnogo Ukrajinaca u egzilu, razoren je deo infrastrukture, veliki su problemi u snabdevanju strujom i vodom. A dolazi zima sa svim svojim opasnostima.

Kome odgovara ovakvo stanje? Ima i takvih, ali preteže činjenica i strah od najgoreg. Zato svi realni daju prioritet pregovorima. Jasno je da dve svetske sile odlučuju, ostali su samo “dekor”.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading