Generalštab OSU: Bolnice u Donjecku su prepune; Snimci eksplozija u Zaporožju: Snažan raketni udar ruskih snaga (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija M.J.

Volodimir Zelenski smatra "nije ozbiljno" ograničenje cene od 60 dolara za rusku naftu koja se transportuje morem. Rusija poručuje da ne prihvata cenu nafte koju nameće EU i najavljuje da će prestati da je isporučuje evropskim zemljama. U Marijupolju izgrađena velika ruska vojna baza. Francuski predsednik smatra da bi Zapad trebalo da formuliše odgovor na potrebe Rusije za bezbednosnim garancijama kada se vrati za pregovorački sto.

Rusija konsoliduje svoje vojno prisustvo u osvojenom lučkom gradu Marijupolju na jugu Ukrajine izgradnjom velike vojne baze, pokazuju satelitske fotografije kompanije "Maksar", piše Bi-Bi-Si.

Novi kompleks u obliku latiničnog slova "U" nalazi se u blizini centra grada. Na njegovom krovu vide se crveno-plava zvezda ruske vojske na beloj pozadini sa natpisom: "Za narod Marijupolja".

Moskva odbacuje zapadno ograničenje cene ruske nafte koja se transportuje morem na 60 dolara po barelu. "Nećemo prihvatiti ovo ograničenje", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Dodao je da će analiza biti brzo obavljena i da će Moskva tada reći kako će reagovati.

Rusija će prestati da isporučuje naftu evropskim zemljama, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

Francuski predsednik Emanuel Makron kaže da bi Zapad trebalo da razmotri kako da odgovori na potrebe Rusije za bezbednosnim garancijama ako predsednik Vladimir Putin pristane na pregovore o okončanju rata u Ukrajini.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Blog uživo:

Serija eksplozija u Zaporožju: Izvršeni su raketni napadi na ukrajinske ciljeve

23.50

 

 

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine: Bolnice u Donjecku prepune

23.30 - Medicinske ustanove u gradu Donjecku su prepune ranjenih neprijateljskih vojnika.

- Rusija i dalje trpi gubitke na Donjeckom i Luganskom pravcu. Poznato je da su medicinske ustanove u gradu Donjecku prepune ranjenih neprijateljskih vojnika.

Planirane operacije za civilne pacijente odložene su na neodređeno vreme, novi ranjenici se ne primaju, navodi se u saopštenju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

Istovremeno, kako je saopštio Generalštab, poslednjih dana u Novopskovsko teritorijalno medicinsko udruženje privremeno okupirane teritorije Luganske oblasti dopremljeno je do 300 ranjenih ruskih osvajača.

Jurišni avion ruskih snaga Su-25 (VIDEO)

23.15

 

 

Novi ustav DNR

22.48 - Parlament Saveta naroda Donjecke Narodne Republike (DNR) planira da usvoji novi ustav do kraja tekuće godine, izjavio je danas predsednik parlamenta te samoproglašene republike Vladimir Biđovka.

-Planirano je da se u bliskoj budućnosti, do kraja godine, okončaju svi pravni procesi za usvajanje novog ustava Donjecke Narodne Republike kao konstitutivnog regiona Ruske Federacije, rekao je Biđovka za Donjecku novinsku agenciju, prenosi TASS.

Nakon referenduma održanog od 23. do 27. septembra 2022. godine DNR je postala deo Ruske Federacije, dodaje TASS.

Snažne eksplozije u Кramatorsku (VIDEO)

22.34 - Ruska vojska je udarila na skladište raketnog i artiljerijskog naoružanja Oružanih snaga Ukrajine.

Jake detonacije zapaljene municije u industrijskoj zoni.

 

 

Rad tenkista DNR u pravcu Avdijevke (VIDEO)

22.35

 

 

Direktno iz ukrajinskih rovova kod Artemovska

22.03

 

 

Sergej Surovikin uništava sve planove NATO komandanata u Ukrajini

21.47 - Vojni stručnjaci su sigurni da je nova strategija generala Surovikina već naterala NATO da preispita svoje planove za snabdevanje dalekometnim oružjem. Oni vide da moderno naoružanje ne pomaže mnogo ukrajinskoj vojsci.

 

 

 

Rusi pokišavaju da poboljšju taktičku  poziciju

21.15 - Trupe Ruske Federacije pokušavaju da poboljšaju svoju taktičku poziciju na avdejevskom i bahmutskom pravcu.

Kako je preneo Ukrinform, Generalštab je to objavio na Fejsbuku u večernjem rezimeu.

-Neprijatelj koncentriše svoje napore na obuzdavanju dejstava jedinica Odbrambenih snaga. Nastavlja da vodi ofanzivu na avdejevskom i bahmutskom pravcu i aktivno koristi avijaciju za podršku kopnenim grupama, navodi se u poruci.

U oblastima Bahmuta i Avdrjevke, neprijatelj koncentriše svoje glavne napore na izvođenje ofanzivnih operacija i pokušava da poboljša svoj taktički položaj. Naseljena mesta Soledar, Bahmutske, Bahmut, Opitnoje, Kurdjumivka, Avdejevka, Vodjane, Krasnogorivka, Marinka i Novomihajlivka u Donjeckoj oblasti granatirana su tenkovima i celim spektrom artiljerije.

Ruski obaveštajac: Ukrajinski vojnik uspeo da pobegne sa odsečenom nogom (VIDEO)

20.46 - Ruski obaveštajac iz Zapadnog vojnog okruga ispričao je kako je ukrajinski vojnik uspeo da napusti ratište sa odsečenom nogom, sugerišući da je bio pod uticajem neke vrste moćne droge.

Dejstvo posade tenka "Habarovsk"  u Marjinki (VIDEO)

20.40

 

 

ERDOGAN: I dalje insistiramo na pregovorima

20.25 - Turska će nastaviti da ulaže napore pokušavajući da organizuje pregovore između Rusije i Ukrajine o rešavanju aktuelne krize, izjavio je Ibrahim Kalin, portparol turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

"Uzevši u obzir trenutnu situaciju, malo je verovatno da će do razgovora doći odmah, ali mislimo da su oni mogući i zato ćemo nastaviti da radimo na ovom pitanju", rekao je Kalin u intervjuu za katarsku televiziju "Al Džazira".

KIJEV OSUO DRVLJE I KAMENJE NA MAKRONA

20.10 -  Stigao hladan tuš iz Francuske - Putin je prioritet.

Celu vest pročitajte OVDE.

Artiljerija, tenkovi i PVO sistemi u akciji (VIDEO)

20.08 - Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je snimke udara ruskih snaga u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

 

 

PUTIN ČEKA? Bajden suptilno nagovestio Zelenskom - vreme je!

19.26 - Američki predsednik Džo Bajden signalizira ukrajinskom lideru Volodimiru Zelenskom o potrebi razgovora sa Rusijom.

To je rekao Džozef Džofe iz Škole za međunarodne studije Džons Hopkins.

"Bajden je suptilno nagovestio svom kijevskom kolegi: vreme je da započnemo razgovor sa Putinom", napisao je Džofe u članku za časopis "Time".

Prema njegovim rečima, zapadni saveznici Zelenskog čuvaju Kijev od dalje eskalacije kako ne bi bio uvučen u sukob sa Rusijom.

On je istakao da ukrajinska vlada treba da se pripremi za kompromise, uključujući "gubitak Krima".

Ranije je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izrazio uverenje da zapadne zemlje treba da ubede kijevske vlasti da sednu za pregovarački sto sa Rusijom.

Deca učena da prave improvizovane eksplozivne naprave (VIDEO)

19.20 - Zaposleni ruske specijalne službe pronašli su lutke u stanu osnivača Severodonjecke ćelije jednog od ukrajinskih dečijih vojno-patriotskih klubova, kod kojih su deca učena da prave improvizovane eksplozivne naprave, kao i uputstva za njihovu izradu - rekli su za RIA Novosti službenici koji su izvršili pretres.

 

 

POSLEDNJA NADA ZA UKRAJINU Ko sprečava Kijev da pregovara sa Moskvom?

19.05 - Podrška Zapada ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom počela je da jenjava, smatra novinar Rebeliona Hordi Kordoba.

Celu vest pročitajte OVDE.

SPREMA SE KONTRAOFANZIVA U UKRAJINI

18.45 - Američka obaveštajna služba očekuje da će se smanjeni tempo borbi u Ukrajini nastaviti u narednim mesecima, izjavila je direktorka Nacionalne obaveštajne službe SAD Avril Hejns.

Celu vest pročitajte OVDE.

Vazdušna opasnost u Ukrajini

18.20 - Vazdušna opasnost proglašena je u delovima Zaporoške, Sumske, Poltavske, Dnjepropetrovske, Harkovske i Кijevske oblasti Ukrajine

Dejstvo Rusa u rejonu Кremenne (VIDEO)

18.22 - Vojnici Oružanih snaga Rusije i dobrovoljci bataljona Bars-13 napredovali su u rejonu Кremenne.

 

 

Artiljerci 2. armijskog korpusa LNR pogađaju neprijatelja u pravcu Soledara

18.10

 

 

Ka-52 oboren u Donbasu (VIDEO)


17.56 - Helikopter leti dovoljno visoko i pogađa ga raketa, verovatno PVO sistem Buk.

 

 

 

Sablasna prošlost kuca na vrata Ukrajine

17.18 - Analitičari  Sergej Poletaev i Dmitrij Stefanovič otkrivaju šta će se dalje dešavati u sukobu dok zima stiže na bojno polje.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ukrajinci "Bahmut je postao meta broj jedan"

17.13 - Bahmut, grad na istoku Ukrajine, postao je glavna meta ruskih napada, rekao je danas Serhij Čerevatji iz ukrajinske vojske. Kaže i da se ukrajinske trupe drže u Bahmutu, opisujući situaciju kao "vrlo tešku, ali pod kontrolom".

"Bahmut je postao meta broj jedan za okupacijsku vojsku kako bi probila našu obranu, došla do smera Pokrovsk, Slovjansk, Kramatorsk, kako bi demonstrirala barem neki uspeh svojih jedinica na bojnom polju", rekao je Čerevatji.

Kadirov objavio snimak: Borci deluju izuzetno pažljivo i brzo u Zaporožju

17.00  - Na oslobođenim teritorijama Zaporoške oblasti se nastavljaju sistematske operacije čišćenja. Ovoga puta, borci su radili u selu Кamenka-Dnjeprovskaja, saopštio je Ramzan Kadirov.

-⠀Momci deluju izuzetno pažljivo i brzo. Ovaj pristup omogućava minimiziranje štete na civilnoj infrastrukturi i izbegavanje ljudskih žrtava, napisao je lider Čečena i dodao:

- Dolazeći do objekta gde se verovatno krije neprijatelj, borci ga pažljivo proveravaju, blokirajući unapred sve moguće puteve za bekstvo. U slučaju da se otkrije skriveni neprijatelj, snage bezbednosti ga eliminišu. 
U skoro svakom takvom objektu snage bezbednosti pronalaze skrovišta sa oružjem i municijom. To ukazuje da su nacionalisti vredno pripremali sabotaže i sve vrste napada. Nažalost, prve žrtve ovakvih nepromišljenih akcija su civili kojima je već dosta zločina ukro nacionalista. 

- Savezničke trupe metar po metar čiste bratski Donbas od prisustva sataninih poslušnika, ne ostavljajući ni najmanju šansu za bilo kakav otpor. Jezik moći je jedini jezik koji razumeju. Na sreću, ovaj jezik govorimo na najvišem nivou, istakao je on.

 

 

"Beha se otvorila kao ruža" (VIDEO)

16.48 - Ukrajinska vojska pokazala rezultat udara u svoje borbeno vozilo.

 

 

Izveštaj Ministarstva odbrane RF (VIDEO)

16.25 - Neprijatelj napada na frontu kod Donjecka, Кrasnolimanska, Кupjanska i Južnog-Donjecka, ruska vojska odbija napade Oružanih snaga Ukrajine.:

- U pravcu Donjecka ruske trupe izvode uspešne ofanzivne operacije u blizini grada Artemovska, DNR. Tokom dana na ovom pravcu uništeno je više od 50 ukrajinskih militanata i 6 borbenih oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine.

- Na pravcu jug-Donjeck, Oružane snage Ukrajine pokušale su da probiju naselje Pavlovka i Ševčenkovo DNR. Neprijatelj je vraćen na prvobitne položaje uz značajne gubitke. Gubici neprijatelja iznosili su 40 ubijenih ukrajinskih militanata, 1 borbeno vozilo pešadije i 3 kamioneta.

- Na Кupjanskom pravcu u blizini naselja Novoselovskoje je osujećen pokušaj neprijatelja da napadne u pravcu naselja. Кuzemovka LPR. Na području Кislovke je osujećen pokušaj napada na položaje ruskih trupa u rejonu naselja Jagodnoe u regionu Harkova. Uništeno je više od 60 ukrajinskih militanata, 2 pikapa i 2 automobila.

- Na Кrasno-Limanskom pravcu, neprijatelj je pokušao da napadne položaje ruskih trupa u pravcu naselja Ploščanka, Červonopopovka i Žitlovka LPR. Кao rezultat ruskih artiljerijskih udara, napad je odbijen, a neprijatelj vraćen na polaznu liniju.

Herson - uništena ukrajinska oprema (VIDEO)

15.58

 

 

SPREMA SE "KRVAVI FEBRUAR" Rusija ima veliki plan!

15.35 - Igor Lapin, poslanik Vrhovne rade prošlog saziva a sada komandant specijalnih snaga ukrajinske vojske otkriva "komponente velikog plana kog priprema neprijatelj“.

Celu vest pročitajte OVDE.

"ON PROGONI CRKVU!" Tramp mlađi isprozivao Zelenskog: Pošaljite mu još milijardi!

15.00 - Sin bivšeg predsednika SAD Donald Tramp Mlađi kritikovao je ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog zbog kontraobaveštajnih dejstava koje Služba bezbednosti Ukrajine sprovodi u manastirima Ukrajinske pravoslavne crkve.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ukrajinci pokušali napad na uporište "Vagnerovaca"

14.31

 

 

"Neophodno garantovati bezbednost svetu od Rusije"

14.05 - Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov smatra da je sada neophodno garantovati bezbednost svetu od Rusije, a ne obrnuto.

Napadnut Donjeck

13.33 - Ukrajinska vojska je ispalila šest raketa iz sistema „Grad“ na Kujbiševski i Kijevski rejon Donjecka, najmanje četiri osobe su ranjene, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

Kadirov: Uhapšeni diverzanti u Hersonu

12.50 - Lider Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je da su u Hersonskoj oblasti uhapšeni diverzanti koji su planirali da izazovu eksplozije na oslobođenim teritorijama.

Ruski dron udario na ukrajinske položaje

12.39

 

https://t.me/vestisafronta/3434

 

Uzbuna: Sirene najavljuju napad

11.27 - Uzbuna za vazdušni napad proglašena je danas u nekoliko regiona u centralnoj i istočnoj Ukrajini, objavila je zvanična služba za uzbunjivanje.

MLRS „Tornado-G“ uništava neprijateljske položaje

10.40

 

 

Sankcije sveštenicima

09.48 - Za 10 sveštenika Ukrajina uvodi sankcije zbog povezanosti sa promoskovskom crkvom na osnovu toga što su pristali da rade sa ruskim okupacionim vlastima ili opravdali invaziju Moskve, saopštila je danas ukrajinska služba bezbednosti.

Ukrajinci nisu uspeli da probiju rusku liniju odbrane

09.09

 

 

Ratni izveštaj

08.33

 

 

MLRS „Tornado-G“ uništava neprijateljske položaje

07.55

 

 

Artiljerija DNR uništava odbrambene položaje neprijatelja

07.40

 

 

Uljanov: "Evropa od ove godine bez ruske nafte"

07.27 - Rusija će prestati da isporučuje naftu evropskim zemljama nakon što se Evropska unija složila da uvede gornju granicu cene ruske nafte, izjavio je danas stalni ruski predstavnik pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

Hejns: Obaveštajna zajednica SAD očekuje smanjeni tempo borbi narednih meseci

07.20 - Američka obaveštajna zajednica očekuje da će se smanjeni tempo borbi u Ukrajini nastaviti u narednim mesecima, izjavila je direktorka Nacionalne obaveštajne službe SAD Avril Hejns.

Ona je istakla i da američka obaveštajna zajednica ne vidi dokaze o smanjenoj volji ukrajinskih snaga za otpor, preneo je Rojters.

Hejns je u subotu govorila na godišnjem Regan forumu nacionalne odbrane u Kaliforniji.

Ukrajina granatira

07.11 - Ukrajinske snage granatiraju DNR. Na udaru je Jasinovatu, kao i selo Majorsk.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading