ZELENSKI ODLIKOVAO USTAŠU! Otišao u Ukrajinu po državljanstvo, krio se od Rusa, a onda se predao! Sada je dobio orden!
Foto: Alo ilustracija

Državljanina Hrvatske Vjekoslava Prebega, kojeg su Rusi zarobili u Ukrajini u aprilu, a koji je pušten tokom razmene zarobljenika, ukazom je odlikovao predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu vlade u Kijevu, Prebeg je, sa još šest stranih državljana, odlikovan Ordenom "Za hrabrost" trećeg stepena, i to, kako se navodi, "Za iskazanu ličnu hrabrost i nesebično delovanje u odbrani državnog suvereniteta Ukrajine".

ZELENSKI ODLIKOVAO USTAŠU! Otišao u Ukrajinu po državljanstvo, krio se od Rusa, a onda se predao! Sada je dobio orden!

Foto: Printscreen

 

Inače, Prebeg se borio za Ukrajinu i uhvaćen je kod Mariupolja. Pušten je zajedno sa još devet zatvorenika iz Velike Britanije, SAD, Švedske i Maroka.
U Ukrajini je pre dve godine potpisao ugovor sa njihovim oružanim snagama i pridružio se marinskom korpusu za platu od oko 1.000 dolara. Svojevremeno je u intervjuu zatvorenika za RT rekao da je otišao u ukrajinsku vojsku samo da bi dobio državljanstvo.

Saopšteno je i da je bio pripadnik ukrajinskih marinaca koji su zarobljeni prilikom povlačenja jedinice iz Mariupolja. Prebeg je rekao da su "napustili Mariupolj i prepešačili 260 kilometara, krijući se, hodajući samo noću, izbegavajući sve moguće susrete". Umorni i iscrpljeni, naleteli su na jedinicu ruske artiljerije koja ih je opkolila i predali su joj se.

U ruskom zatočeništvu proveo je 151 dan.

Pratite vesti sa fronta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading