RUSKI POSLANIK ŠOKIRAO IZJAVOM Predložio stravičnu taktiku iz Drugog svetskog rata, spomenuo i Kinu
EPA

Za reševanje problema pasa lutalica u Rusiji, Viktor Makarov, zamenik Komunističke partije u Orlu, predložio je da se oni koriste kao bombaši samoubice za "dizanje tenkova u vazduh“ u Ukrajini, izvestio je u petak Orel tajms. Opcija koja je pomenuta na nedavnoj sednici zakonodavne skupštine gde je Makarov ranije predložio da se psi pošalju u Kinu. Makarovljevi komentari privukli su pažnju Kevina Rotroka, glavnog urednika Meduze, koji se u subotu oglasio na Tviteru.

"Komunistički poslanik u ruskoj oblasti Oril želi da obuči pse lutalice da jure na ukrajinske tenkove kao bombaše samoubice“, napisao je Rotrok. Međutim, nijedan Makarovov predlog nije se dopao njegovim kolegama jer su imali mnogo logističkih pitanja, piše list. Oleg Košelev, zamenik predsednika regionalnog parlamenta, postavio je pitanje o šansama da sterilisani psi ne ujedu ljude.

U međuvremenu, zamenik Andrej Frolov je takođe pitao o finansijskim troškovima držanja lutalice. Nakon rasprave i izostanka odgovora, predloženi zakon nije usvojen. Mark Hertling, bivši komandant vojske Sjedinjenih Država u Evropi, takođe se oglasio na Tviteru u subotu i doveo u pitanje plan koji je predložio ruski zvaničnik.

"Ne znam zašto vide potrebu da obučavaju pse za ovo... oni trenutno traže od vojnika RU da urade isto“, napisao je Hertling na Tviteru. Rajan Menon, direktor programa Velike strategije u odbrambenim prioritetima, rekao je za Njuzvik na U subotu da "ovo može biti dodatni dokaz da Rusi povlače sve da prevladaju“ u njenom tekućem ratu sa Ukrajinom.

Istorija "pasa bombaša-samoubica" u Drugom svetskom ratu

Oko 56 pasa je preduzelo "kamikaze" misije i uništilo neprijateljske tenkove. Oni ne samo da su zaustavili napad već su i naterali Nemce da se povuku.

Tokom opsade Lenjingrada, psi su takođe digli u vazduh neprijateljske tenkove i odbranu. Oni mogu prodreti u bodljikavu žicu i proći kroz uske praznine. Korišćeni su za miniranje nekoliko nemačkih bunkera i skladišta municije.

U prvom pokušaju, psi su bili raspoređeni u borbi kod Moskve. Njihov prvi veliki napad bio je katastrofalan jer nije bilo zaštite od strane pešadije Sovjetskog Saveza.

Kao rezultat toga, Nemci su lako otvorili vatru na pse. Takođe, treneri su napravili tešku taktičku grešku trenirajući pse na tenkovima Sovjetskog Saveza sa dizel motorima. Životinje su navikle na miris dizela, dok su nemački tenkovi koristili benzin.

Tako su psi bili potpuno zbunjeni na bojnom polju. Tada je bilo raspoređeno 212 pasa sa svojim trenerima.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading