KOLIKO STANOVNIKA IMA UKRAJINA? Milioni su izbegli iz zemlje, na pomolu strahovita demografska kriza
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Masovna emigracija ukazuje na strašnu demografsku krizu u Ukrajini, koja je počela decenijama pre rata.

U zoru nezavisnosti 1991. godine, stanovništvo Ukrajine iznosilo je 52 miliona.

Trenutna zvanična brojka je 43 miliona, ali se smatra da je statistika daleko od istinite.

Poslednji popis stanovništva obavljen je 2001. godine, a sadašnje brojke uključuju više od 2 miliona na aneksiranom Krimu, kao i nekoliko miliona u dve separatističke države – Donjeckoj i Luganskoj „narodnim republikama“ na jugoistoku.

Pre rata, najmanje 8 miliona Ukrajinaca radilo je u Evropi puno ili skraćeno radno vreme, zahvaljujući bezviznoj politici. Takođe je bilo relativno lako dobiti radnu vizu.

Mnogi su radili kao sezonski poljoprivrednici, vozači, građevinski radnici ili blagajnici i dolazili su kući samo za Uskrs ili Božić. Uz svaku platu odvajali bi dovoljno novca za novu kuću ili stan u rodnom gradu ili selu.

KOLIKO STANOVNIKA IMA UKRAJINA? Milioni su izbegli iz zemlje, na pomolu strahovita demografska kriza

Shutterstock

 

U zemljama kao što je Poljska, gde su se milioni mladih Poljaka preselili na zapad, postajući poslovično „poljski vodoinstalateri“, Ukrajinci su videli priliku u nedostatku radnih mesta plavih okovratnika.

A neki mladi Ukrajinci, upoznati sa životom u Evropskoj uniji, sada su odlučni da grade karijere u bloku.

„Posetio je Nemačku sa 16 godina i odmah mi je rekao: ’Učim nemački i tamo idem na univerzitet’“, rekla je stanovnica Kijeva Katerina Mikhajlenko o svom 19-godišnjem sinu Aleksandru. Aleksandar ovih dana studira građevinarstvo na Univerzitetu u Hamburgu. Ima devojku Crnogorku i honorarni posao u kuglani.

Barem jednom dnevno zove roditelje. „Hvala Bogu za Vocap“, rekao je njegov otac Mihajlenko, koji zarađuje manje od 20 dolara dnevno radeći u prodavnici.

KOLIKO STANOVNIKA IMA UKRAJINA? Milioni su izbegli iz zemlje, na pomolu strahovita demografska kriza

EPA/ROMAN PILIPEY

 

Prema podacima Ujedinjenih nacija, od početka rata širom Evrope registrovano je 7,7 miliona izbeglica iz Ukrajine, a većina ih je stigla u Poljsku.

Ali nepovratni demografski pad Ukrajine počeo je u sovjetsko doba i potiče od katastrofalnog gubitka stanovništva tokom Drugog svetskog rata, kao i brze urbanizacije.

Prema podacima Svetske banke, stopa nataliteta u Ukrajini 2020. bila je 1,22 dece na 1.000 žena, jedna od najnižih u svetu. Poređenja radi, globalna prosečna stopa je bila 2,2 i 1,4 u Kanadi, 1,51 u Rusiji, 1,56 u Ujedinjenom Kraljevstvu i 2,21 u Peruu.

Stopa Ukrajine čini prirodni rast stanovništva nemogućim, a starenje stanovništva će dodatno pogoršati posleratni ekonomski oporavak, kažu stručnjaci.

KOLIKO STANOVNIKA IMA UKRAJINA? Milioni su izbegli iz zemlje, na pomolu strahovita demografska kriza

EPA

 

„Masovni povratak izbeglica povezan je sa ratnom situacijom i, dugoročno gledano, sa strategijom ekonomskog razvoja“, rekao je Aleksej Kuš, analitičar iz Kijeva.

Ukrajini je potreban program repatrijacije, ali to je neizvodljivo bez rastuće ekonomije, rekao je on. Procvat je moguć samo ako se preispita ceo ekonomski model jer je ukrajinska finansijska elita previše navikla da živi od izvoza žitarica i čelika, rekao je on.

„U suprotnom, Ukrajinu čeka demografska kriza – sa manje od 30 miliona stanovnika, od kojih je 10 miliona u penziji“, zaključio je Kuš.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading