UDARI MORAJU DA SE NASTAVE! Šolc od Putina tražio da se povuče, dobio je žestok šamar!
Tanjug/Ap

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je nemačkom kancelaru Olafu Šolcu da su masovni udari Rusije na energetsku infrastrukturu Ukrajine „neophodni i neizbežni”, dok je Šolc od Putina tražio da povuče svoje trupe iz Ukrajine kako bi se postiglo „diplomatsko rešenje”. Kako je juče saopštio Kremlj, u razgovoru koji je Putin imao sa Šolcom ruski predsednik je osudio „destruktivnu” poziciju Zapada, koji podržava Kijev, javlja AFP. 

„Istaknuto je da su ruske oružane snage dugo izbegavale visokoprecizne raketne udare na određene ciljeve u Ukrajini, ali su takve mere postale neophodne i neizbežne pred provokativnim napadima Kijeva”, navodi se u saopštenju Kremlja.

„Preplaviti Ukrajinu oružjem je destruktivna politika”, naveo je ruski lider u razgovoru sa Šolcom, prenosi Tas. 

Dodao je da se to isto može reći i povodom toga što zapadne zemlje, uključujući Nemačku, obučavaju ukrajinske vojnike. Prema rečima Putina, zbog svega toga, kao i obimne finansijske podrške Ukrajini, kijevski režim odbacuje i samu ideju o pregovorima.

UDARI MORAJU DA SE NASTAVE! Šolc od Putina tražio da se povuče, dobio je žestok šamar!

Tanjug/Ap

 

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak, u jednom od retkih saopštenja nekog ukrajinskog zvaničnika o broju nastradalih, rekao je da je od početka rata u toj zemlji poginulo između 10.000 i 13.000 vojnika, prenosi Tanjug. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da Severnoatlantska alijansa neće biti uvučena u Putinov rat.

„Kako se pojačava zima, Rusija bombarduje ukrajinsku energetsku strukturu. Pokušavaju da smrznu i izgladne Ukrajince. Putin koristi zimu kao oružje. Ne smemo mu dozvoliti da pobedi, a NATO neće biti deo konflikta. Nećemo biti uvučeni u Putinov rat”, rekao je Stoltenberg, prenosi sajt NATO-a. Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da jasnu sliku o ratu u Ukrajini očekuje do proleća. 

„Sada Ukrajina napreduje na terenu, vraćajući i neke od svojih okupiranih teritorija. Ali Rusija zauzvrat namerno gađa civilnu infrastrukturu. Dakle, život postaje težak, posebno za Ukrajince, a i za sve nas”, rekao je Čavušoglu, prenosi Rojters. 

Istakao je da smatra da ćemo pre proleća imati jasnu sliku o prekidu vatre, primirju ili pregovaračkom stolu. U međuvremenu, rat je doveo do previranja i u verskom životu u Ukrajini. Vlada u Kijevu pripremiće zakon kojim se zabranjuju crkve povezane s Rusijom, u skladu s potezima koje predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski smatra neophodnim kako bi se Moskva sprečila da „slabi Ukrajinu iznutra”.

Prethodno je Zelenski rekao da su najviši ukrajinski bezbednosni zvaničnici naredili istragu o aktivnostima Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) povezane s Moskvom, pa i o tome da li UPC ima pravo da obavlja aktivnosti u manastiru Kijevsko-pečerske lavre, koji predstavlja jedan od najznačajnijih verskih objekata za pravoslavne Ruse i Ukrajince. UPC je u maju zvanično prekinula veze s Ruskom pravoslavnom crkvom, ali joj mnogi Ukrajinci još ne veruju i optužuju je za tajnu saradnju s Rusijom, prenosi Rojters. 

Nastavljaju se napori Zapada u snabdevanju ukrajinske vojske naoružanjem. Izvršni direktor kompanije „Rajeton tehnolodžis” Greg Hejz saopštio je da SAD pregovaraju sa zemljama Bliskog istoka kako bi poslale neke od svojih NASAMS sistema protivvazduhoplovne odbrane (PVO) u Ukrajinu. 

„Cilj je da se stare verzije NASAMS raketnih sistema zemlja–vazduh pošalju u Ukrajinu u naredna tri meseca do pola godine. SAD bi potom te sisteme zamenile novim verzijama NASAMS-a na Bliskom istoku u naredna 24 meseca”, rekao je Hejz u intervjuu za američki „Politiko”.

Pratite vesti sa fronta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading