ŠTA JE SAD OVO? NOVO POVLAČENJE RUSKIH TRUPA Da li je u pitanju Putinov poraz ili se sprema strahovit kontraudar
Foto: Twitter/printscreen

Ruske trupe su navodno napustile selo Mihailivka, oko 60 kilometara od Melitopolja, gde su donedavno bile smeštene u lokalnoj policijskoj stanici i obrazovnoj ustanovi. U naseljima Polohi i Inženerne ruske snage su pre povlačenja opljačkale kuće u kojima su bile stacionirane, a u selu Burčak vlasti koje je postavila Moskva sastavljaju spisak za "dobrovoljnu evakuaciju stanovništva“.

Ruske snage se navodno povlače nakon ukrajinskih napada na ruske trupe u Mirnu, Tokmaku, Inženernu, Polohi, Jasnu i Kinskom Rozdorima u regionu Zaporožja. Institut za proučavanje rata ističe da se ruski vojnici povlače dalje sa linije fronta u Zaporožju kako bi smanjili uticaj sve češćih ukrajinskih udara na rusko osoblje i opremu.

S obzirom na to da ne mogu da brane celu liniju fronta, Rusi moraju rasporediti svoje snage. Međutim, podjednako je moguće da je ovo taktički potez Moskve i da će Rusija nakon pregrupisavanja snaga vratiti svoje ljudstvo i vojnike u ova naselja. Linija fronta u tom regionu prostire se na oko 200 kilometara, uglavnom preko poljoprivrednog zemljišta.

Ruske snage su 1. decembra izvele 16 vazdušnih udara na selo Bilohirija u regionu Zaporožja i granatirale grad Zaporožje, gde se nalazi najveća nuklearna elektrana u Evropi, usled čega se zapalila zgrada regionalne energetske kompanije.

Poslednje granatiranje u blizini nuklearke Zaporožje zabeleženo je pre dve nedelje i od tada vlada zatišje. U međuvremenu, Evropski parlament je proglasio Rusku Federaciju državnim sponzorom terorizma, a Međunarodna agencija UN za atomsku energiju (IAEA) pozvala je na stvaranje zaštitne zone oko nuklearne elektrane kako bi se sprečila katastrofa.

Tokom vikenda su ukrajinski mediji javili da su Rusi planirali da napuste elektranu, koju su zauzeli ubrzo nakon što je invazija počela. Međutim, Moskva je brzo demantovala ove navode.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading