DRAMA OKO "PATRIOTA" Ukrajinci preklinju, ali niko ne sme da im pošalje PVO sistem!
EPA

Posle prvog dana sastanka u Bukureštu, generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg rekao je u utorak da NATO “razgovara o mogućnosti” snabdevanja Kijeva “patriotom”.

Dok je Rusija zapretila da će NATO u tom slučaju postati “legitimna meta” i “strana u sukobu”, iz Pentagona su istakli da Vašington ne planira ništa slično.

Sastanak NATO zaključen je u sredu obećanjem da će alijansa pojačati svoju pomoć Ukrajini, ne samo u vojnoj opremi već i u obnovi i povećanju zaštite od raketnih napada – ali se “patriot” nije pomenuo u saopštenju.

Ministri su izrazili solidarnost sa Ukrajinom, istakli su da će nastaviti da jačaju partnerstvo dok ona unapređuje svoje evroatlantske težnje, podvlačeći da je NATO odbrambeni savez i da će nastaviti da štiti svaki pedalj svoje teritorije u svakom trenutku.

“Ostajemo nepokolebljivi u posvećenosti nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Nikada nećemo priznati ruske ilegalne aneksije, koje krše Povelju UN. Nastavićemo da jačamo političku i praktičnu podršku Ukrajini... i tu podršku ćemo pružiti koliko god bude potrebno“, navodi se u zajedničkoj izjavi dostavljenoj medijima.

“Saveznici će pomoći Ukrajini dok popravlja svoju energetsku infrastrukturu i štiti svoj narod od raketnih napada. Takođe ostajemo odlučni u podršci dugoročnim naporima Ukrajine na njenom putu posleratne obnove i reformi“, poručili su ministri.

"Važno je da Kijev bude u stanju da koristi sisteme"

Stoltenberg je u utorak uoči konferencije rekao da NATO namerava da pomogne Ukrajini u obnovi razorene infrastrukture, ali i odbrani od raketnih napada kroz isporuku PVO sistema i potrebnih delova.

- Teško je gledati štetu koju prave raketni napadi po ukrajinske gradove… i zato će naša poruka sa ovog skupa biti da moramo da učinimo više u podršci Ukrajini – istakao je on, dodajući da je važno i da ukrajinska vojska bude u stanju da koristi sisteme za odbranu koje dobija, pa je bitno isporučiti sve više delove i municiju.

- Ne radi se samo o nagomilavanju oružja, već o tome da ga mogu koristiti za obaranje ruskih raketa. Možemo očekivati dalje napade, jer (ruski predsednik Vladimir) Putin doživljava neuspeh na ratnom polju - ukazao je Stoltenberg.

"Brže, brže, brže"

On se u Bukureštu sastao sa ukrajinskim šefom diplomatije Dmitrom Kulebom, koji je ukazao da je njegovoj zemlji potrebna “brža pomoć”. Kuleba je podsetio da se poslednji put obratio ministrima NATO sa tri reči: “Oružje, oružje, oružje”.

- Danas imam tri druge reči: Brže, brže, brže – naveo je on, preneo je “Ukrinform”

- Potrebni su nam sistemi za odbranu od raketa, potrebni su nam IRIS, “houks”, “patriot”, ali i agregati. Kada budemo imali sisteme za vazdušnu odbranu onda ćemo moći i našu kritičnu infrastrukturu da odbranimo - kazao je Kuleba na zajedničkom obraćanju novinarima.

Pretnje iz Moskve

Stoltenberg je nakon tog sastanka rekao da su se saveznici složili da je potrebno tesnije sarađivati sa Ukrajinom i da se videlo da je podrška koju pružaju NATO i EU "napravila razliku na terenu". Nakon toga se pretnjama oglasio zamenik predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev.

“Ako, kao što je Stoltenberg nagovestio, NATO počne da snabdeva kijevske fanatike PVO sistemima 'patriot', oni će odmah zajedno sa osobljem NATO postati legitimna meta naših oružanih snaga. Nadam se da atlantski impotenti to razumeju", napisao je Medvedev u utorak na “Telegramu”.

A ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da zapadne zemlje koje podržavaju kijevski režim ''postaju strane u sukobu''.

"To nije oružje koje se uključi i radi"

Pentagon je istovremeno poručio da SAD ne planiraju da pošalju svoje PVO sisteme Kijevu, ukazujući da “patriot” nije oružje koje se “uključi i radi” već zahteva obuku i podršku, kao što je Stolenberg već suptilno ukazao uoči prvog dana sastanka u Bukureštu.

- Ne možete se samo pojaviti na bojnom polju i krenuti da ih koristite – istakao je portparol Pentagona Pat Rajder govoreći o naprednom oružju kao što je “patriot”.

On je rekao da Ukrajina neće dobiti “patriot” od SAD u bliskoj budućnosti, dok je ukrajinska agencija UNIAN nazvala ovakvu američku odluku “razočaravajućom", preneo je Novinite.com.

- Trenutno nemamo planova da obezbedimo baterije “patriot” Ukrajini. Ali, nastavićemo da održavamo te diskusije – ukazao je Rajder, preneo je Defense.gov.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading